30-06-2022

Kako se prijaviti za dječji dodatak?

Sva djeca do 18 godina od 1. oktobra će moći da ostvare pravo na dječji dodatak, a prijave preko centara za socijalani rad počeće već u julu. Da bi prvu isplatu za oktobar dobili sredinom novembra potrebno je da se roditelji prijave do kraja devetog mjeseca. Zahtjevi se, kao i u slučaju dodatka za djecu do šest godina, podnose u centru za socijalni rad, u opštini u kojoj je prebivalište djeteta i roditelja/staratelja na čije ime će biti isplata. Više detalja o načinu prijave biće saopšteno u narednom periodu, a procedura će biti ista kao i prošle godine. Biće potrebno da roditelj na uvid dostavi ličnu kartu i da prijemnom radniku saopšti matične brojeve članova porodice. Kako se navodi u uputstvu Ministarstva rada i socijalnog staranja, dalji postupak je automatizovan, kroz e-Socijalni karton.


Ilustracija, Foto: Pexels

Prema posljednjim izmjenama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, usvojenim krajem decembra prošle godine, pravo na dodatak ima petoro djece u porodici. To pravilo ne važi u slučaju dvojki, trojki…kao ni za djecu koja su korisnici prava na tuđu njegu i pomoć, invalidninu ili su bez roditeljskog staranja.
Iako je nekada važilo ogrnaičenje za troje djece iz iste porodice, udruženje Roditeljeje je tražilo da se u potpunosti izbjegnu takva ograničenja, kako bi se spriječila diskriminacija na osnovu broja djece u porodici.

Iz resora socijalnog staranja očekuju, kako su saopštili juče, da će zaposleni u centrima imati mnogo veći broj zahtjeva nego prošlog puta, imajući u vidu da je riječ o dodatku za svu djecu do 18 godina, kojih je oko 85.000 djece.

Isplata materijalnih davanja, a time i dodatka za djecu, obavljaće se sredinom tekućeg mjeseca za prethodni mjesec. Kako je saopšteno, dodatak će biti isplaćivan preko Pošte Crne Gore na adresu prebivališta/stanovanja koju ćete roditelj/staratelj potvrditi socijalnom radniku prilikom prijave u centru. U slučaju prava na dodatak za djecu do šest godina, koji se ostvaruje od oktobra 2021. godine, podnosioci zahtjeva mogli su odabrati i opciju da ovu vrstu naknade dobijaju preko bankovnog računa. Za sada nema informacija da li će to biti moguće i za svu djecu do 18.

Kako je ranije pojašnjeno u uputstvu za dječiji dodatak za djecu do šest godina, ukoliko su roditelji razvedeni, a dijete je povjereno na staranje jednom od roditelja, dodatak će biti isplaćivan na ime tog roditelja.

„Prilikom prijave u centru, potrebno je da roditelj donese na uvid dokaz (odluku nadležnog organa) da je dijete njemu/njoj povjereno na staranje, odnosno adresa prebivališta roditelja i djeteta mora biti ista“, navodi se u pojašnjenju MInistarstva.

Ukoliko su adrese prebivališta roditelja i djeteta različite, savjet je da se promijeni adresa prebivališta, jer je uslov da bude ista.

Izvor: roditelji.me/ J.B.