06-07-2018

Kako su nastali logoi najpoznatijih bendova 20. vijeka

Zauzimali su počasno mjesto na omotima ploča i CD-ova. Mnogi logoi su završili kao tetovaže a neki su postali simboli rok kulture. Generacija naših roditelja nosila ih je na majicama. Nosimo ih i mi, jer muzika koja ide ruku pod ruku sa njima i dalje živi, iako sam bend možda više zvanično ne postoji

Kako su nastali logoi najpoznatijih bendova 20. vijeka | Radio Televizija Budva

Danas su postale trend, pa ih nose i oni koji nemaju dodirnih tačaka sa tom muzikom.

Ali, kako su nastali? Ovo su priče koje se kriju iza nastanka zaštitnih znakova nekih od najslavnijih bendova prošlog vijeka.

The Rolling Stones



Jedan od najpoznatijih logoa na svijetu, Jezik i usne (Tongue and Lips), dizajnirao je britanski grafički dizajner Džon Peš 1970. godine. Logo je zamišljen da predstavlja njihovo buntovništvo i nepodnošenje autoriteta, uz očiglednu seksualnu konotaciju. Dizajner je inspiraciju našao u hindu boginji Kali, koju predstavljaju sa isplaženim jezikom, ali i samom Džegeru.

Led Zeppelin



Mnogima je misterija šta predstavljaju 4 simbola na logou ovog benda. Gitarista i osnivač grupe, Džimi Pejdž, došao je na ideju da urade nešto drugačije. Bili su pred objavljivanjem četvrtog albuma, članova grupe je bilo četiri, pa je svako dizajnirao po jedan simbol.

Queen



Dizajnirao ga je sam Fredi Merkjuri pre izlaska njihovog prvog albuma. Inspiracija mi je bio Kraljevski grb Ujedinjenog Kraljevstva. Umesto grba se nalazi veliko, crveno slovo Q, a umjesto jednoroga horoskopski znaci članova benda: 2 lava (Džon Dikon i Rodžer Tejlor), kraba (Brajan Mej je rak) i dve vile koje predstavljaju Fredija, rođenog u znaku djevice.

AC/DC



Logo ovog benda je u tjesnoj vezi sa njihovim imenom. AC/DC je skraćenica za naizmjeničnu (alternating current) i jednosmernu struju (direct current). Visoki napon sadržan u imenu karakteriše i njihovu muziku i energiju, pa odatle i munjica u sredini.

Nirvana



Žuti smajli sa iksićima umjesto očiju je ruku djelo Kurta Kobejna, a prvi put je ugledao svjetlost dana pojavivši se na flajerima za žurku povodom izlaska njihovog debitantskog albuma Nevermind 1991. godine.