09-01-2019

Kaluđerović: Diskutabilna legalizacija preko 80% objekata u Budvi

Zaključno sa 31. decembrom prošle godine, na adresu Sekretarijata za komunalno opremanje građevinskog zemljišta Opštine Budva stiglo je 3.225 zahtjeva za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata.

Kaluđerović: Diskutabilna legalizacija preko 80% objekata u Budvi | Radio Televizija Budva

Tačan broj bespravno sagrađenih objekata na teritoriji opštine Budva poslednje dvije decenije nigdje nije evidentiran.

"Ono što se ne može legalizovati u ovom prvom djelu, a to je po mojoj procjeni oko 80-90 % objekata na teritoriji budvanske opštine, jer i oni moraju čekati plan generalne regulacije. Oni objekti, koi ispunjavaju sve zakonske obaveze će moći da se legalizuju, mada mislim da takvih zahtjeva neće biti puno", kazao je načelnik Službe za obračun i naplatu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, Ninoslav Kaluđerović.

Kaluđerović je više puta apelovao na sve građane da uzmu učešće u procesu legalizacije i kroz isti ovjere i svoja prava, te da ne dopuste da ih zahvate izuzetno teške konsekvence definisane kroz novi Zakon o planiranju i izgradnji.

"Ja nisam toliko nezadovoljan odzivom građana. U prethodnom periodu je neko dozvolio ljudima da grade bespravno objete, što znači da ti ljudi nisu dobro radili svoj posao, a ipak su za to primali platu. To da oni nisu dobro radili svoj posao dokazuje i ovoliki broj bespravno sagrađenih objekata", istakao je Kaluđerović.

Za 2019. godinu su, na osnovu naplatu naknade za bespravno sagrađene objekate planirani određeni prihodi koji idu opštini.