15-05-2019

Kaludjerović: U pripremi nova odluka o povećanju iznosa komunalija i smanjenju broja zona

Od početka ove godine, na ime naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, tzv. komunalija, u opštini Budva je ostvaren prihod od 3,2 miliona eura od kojih je 2,2 miliona naplaćeno od pravnih lica.

Kaludjerović: U pripremi nova odluka o  povećanju iznosa komunalija i smanjenju broja zona | Radio Televizija Budva

“Dinamika naplate komunalija u prvom kvartalu ove godine je nešto lošija u odnosu na isti period rekordne 2017. godine, ali bolja u odnosu na prošlu godinu. Očekujemo da će do kraja građevinske sezone, odnosno 1. juna, biti premašena polovina planiranog prihoda za ovu godinu, koji iznosi 7,1 milion eura”, istakao je načelnik Službe za obračun i naplatu naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta Ninoslav Kaluđerović.

On je za Radio Budvu najavio donošenje nove odluke o naknadama za komunalno opremanje građevinskog zemljišta.

“Predkonsultacije su završene 30. aprila i do kraja mjeseca bi trebalo da usaglasimo nacrt odluke sa kojim bi išli na javnu raspravu. Sadašnji predlog je drastičniji u odnosu na do sada važeću odluku. Razmišljamo da smanjimo broj zona po kojima se obračunavaju komunalije, sada ih je sedam, te da povećamo iznos komunalija posebno na onim područjima gdje to treba uraditi. Ne može komunalno opremanje u centru Budve biti isto kao i komunalno opremanje van grada, gdje to stvarno treba uraditi”, obrazložio je Kaluđerović.

Nova odluka bi propisivala donošenje rješenja, umjesto dosadašnjeg potpisivanja ugovora, ali bi ostala mogućnost plaćanja na rate.

“Saglasnost na ovu odluku, prema prethodnim zakonskim rješenjima, bilo je u nadležnosti Ministarstva, dok je novim prenijeto na Vladu Crne Gore. Nadamo se da ćemo tu saglasnost uskoro dobiti kako bi i odluku mogli da što prije implementiramo”, zaključio je Kaluđerović.


Milijana Mijušković