06-07-2020

Kampanja Pokazivač pravca nije pitanje izbora nego obaveza vozača

Uprava policije realizovaće preventivnu kampanju „Pokazivač pravca nije stvar izbora, već obaveza vozača“, tokom koje će policijski službenici raspodijeliti 15 hiljada flajera kojima će vozače podsjetiti na važnost poštovanja tog pravila.



Iz policije su kazali da će njihovi službenici na važnost poštovanja tog pravila podsjetiti posebno učesnike saobraćaja u gradskim područjima, kao i na magistralnim, regionalnim i lokalnim putevima.

„Značajan broj saobraćajnih nezgoda u gradskom jezgru posljedica su propusta vozača, zbog činjenice da nijesu blagovremeno o svojoj namjeri obavijestili druge učesnike u saobraćaju, uključivanjem pokazivača pravca, odnosno žmigavca“, kaže se u saopštenju.

Iz policije su rekli da ne treba zanemariti činjenicu da se jedan broj saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama događa i na magistralnim putevima.

„Jedan od razloga nastanka saobraćajnih nezgoda je neblagovremeno obavještavanje ostalih vozača o promjeni smjera kretanja, uključivanjem pokazivača pravca, posebno prilikom preticanja ili obilaženja, odnosno kod uključivanja ili isključivanja iz saobraćaja“, kazali su iz policije.

Iz policije su podsjetili vozače da je Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima propisana obaveza vozača da „nakon što se uvjerio da može da otpočne željenu radnju, vozač je dužan da druge učesnike u saobraćaju jasno i blagovremeno obavijesti o tome, dajući im znak pomoću pokazivača pravca ili odgovarajući znak rukom, ako pokazivači ne postoje".

Kako su dodali, zakonom je propisano da će se novčanom kaznom od 50 do 90 eura kazniti za prekršaj vozač koji prije vršenja određenih radnji vozilom, ne obavijesti jasno i blagovremeno druge učesnike u saobraćaju o svojoj namjeri, davanjem znaka pomoću pokazivača pravca.

Preventivna kampanja „Pokazivač pravca nije stvar izbora, već obaveza vozača“ Uprava policije – Odsjek za bezbjednost drmskog saobraćaja, u saradnji sa Nacionalnim biroom osiguravača i Mašinskim fakultetom – Centrom za edukaciju u drumskom saobraćaju, realizovaće do 20. jula.