19-06-2014

„Kanjoš Macedonović“ otvara festival Grad teatar

Izvođenjem predstave „Kanjoš Macedonović“ u režiji Vide Ognjenović, 20. juna u 22 časa na sceni između crkava biće otvoren 28. Grad Teatar u Budvi.

„Kanjoš Macedonović“ otvara festival Grad teatar | Radio Televizija Budva

Ovogodišnji festival trajaće do 10. avgusta, a u 52 dana biće priređeno 63 biranih programa.

Publici će biti predstavljena najzanimljivija ostvarenja umjetničke djelatnosti regiona kroz ustaljena četiri prepoznatljiva programska bloka - dramski, muzički, likovni i književni.

"Skoro tri decenije Grad teatar pokušava ostati na tragu istine, neprestano problematizujući tabue. Tako će se i kroz ovogodišnji program razračunavati sa izdajama, zločinima, hipokrizijom, vlastoljubljem i ostalim porocima svojstvenim ljudskom društvu. Naravno, bavićemo se i ličnim dramama i sudbinama, vječno potrebnim za pronalaženje sebe", kazao je Boris Mišković, urednik dramskog programa.

U ovih pedesetak dana biće priređena 63 raznovrsna programa – od teatra, preko baleta i opere, koncerata i resitala, do likovnih i književnih događaja. Kako je istakao direktor JU Grad teatar Merin Smailagić, za sve to je Opština Budva ove godine izdvojila značajnih 450.000 eura. Najavljuju četiri nove dramske koprodukcije, bogat muzički i književni program, dok će likovni biti na tragu prošlogodišnje ideje, prenosi portalanalitika.me.

Već poznata koncepcija biće, dijelom, izmijenjena: otvaranje ove godine neće pripasti novoj niti specijalnoj scenskoj produkciji, već će se publika podsjetiti, kao ističu organizatori, onoga što ujedno simbolizuje Grad teatar i njegov dramski segment – „Kanjoš Macedonović“ Vide Ognjenović. Urednik dramskog programa dalje navodi da će biti reprizirane još dvije njihove koprodukcije, „Uspavanka za Vuka Ničijeg“ i „Mali mi je ovaj grob“. Gostovaće teatri iz Hrvatske sa izuzetnim komadima: „Kauboji“, „Aleksandra Zec“, Tri mušketira“, kao i srpske produkcije: komedija „Doktor Nušić“ i opera „Opera ultima“. Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada će izvesti po jednu predstavu sa svojih scena: operu „Seviljski berberin“, dramu „Sluga dvaju gospodara“ i savremeni balet „Šampanjac i jagode“.

Među premijernim scenskim postavkama Grad teatra, prva je „Amadeus“, 10. jula na sceni ispred Svetog Stefana, sedam dana kasnije između crkava u Starom gradu biće izveden savremeni plesni komad „Don Žuan“, za koju je originalnu muziku napisao Darko Rundek i upravo će je on uživo izvoditi sa svojim „Cargo triom“. Koreodrama „Prokleta avlija“ imaće premijeru 22. jula na istoj sceni. Crnogorska publika će svakako s najvećim nestrpljenjem očekivati 5. avgust, kada će u Crkvi Santa Marija u Starom gradu premijeru imati Čehovljeve „Tri sestre“ u režiji Ane Vukotić i Slobodana Milatovića.

Proslavljeni i popularni: Miran Begić, dekan Muzičke akademije na Cetinju, zadužen za ovogodišnji muzički program, najavio je neka poznata imena na scenama duž Budvanske rivijere. Očekuje se da će izuzetan umjetnički doživljaj auditorijumu prirediti trio koji čine nama već dobro poznati izvođači: pijanistkinja Polina Osetinskaja, violončelista Denis Šapovalov i violista Mihail Bereznjicki. Na listi su još ruski umjetnici: violončelista Aleksandar Rudin, duo Gigle Kacareve (klavir) i Viktora Uzurova (violončelo) i Moskovski akademski kamerni orkestar, zatim pijanisti Vladimir Vijardo i Miloš Pavlović, kao i italijanska mecosopranistkinja Monika Kareli u pratnji pijaniste Đorđa Marina, a poljski violinista Jaroslav Nadržicki nastupiće u pratnji našeg pijaniste Bojana Martinovića. Već proslavljeni mladi barski pijanista Vladimir Domazetović je još jedan od domaćih izvođača, a na sceni će biti i Predrag Janković (harmonika), pijanistički trio profesora sa cetinjske MA – Novak Pavličić, Igor Pejović i Igor Novak, sopranistkinja Emilija Milić, bariton Marko Kalajnović, i dvije mlade pijanistkinje Paola Mitrović i Anja Sekulić.

Svetlana Ivanović govorila je o brojnim književnim stvaraocima koji će gostovati u okviru dvonedjeljnog programa Trga pjesnika u Starom gradu. Riječ je o stvaraocima koji su privukli pažnju javnosti protekle godine, kako novim naslovima, tako i dugogodišnjim djelovanjem. Tako će prvi gost 25. juna biti slikar i publicista Slobodan Slovinić. Nakon njega, govoriće Jelena Gošović – Perović, Tanja Bakić, Biljana Srbljanović, Nikola Malović, Amir Or, Goran Gocić, Miljenko Jergović (dobitnik prošlogodišnje nagrade „Stefan Mitrov Ljubiša“), Nikola Nikolić, Žaneta Đukić – Perišić, Balša Brković i Srećko Horvat, a posebne večeri biće priređene za jubilej Lalića i kao sjećanje na Dada Đurića i njegove razgovore sa Brankom Bogavac. U okviru Književnog programa najavljeni su i razgovori sa eminentnim umjetnicima regionalnog glumišta: Vojislavom Brajovićem, Anitom Mančić, Mladenom Nelevićem i Draganom Mićanovićem.

Na kraju, Smailagić kao urednik likovnog segmenta najavio je kratak ali interesantno osmišljen program, u kome će gosti biti slikar Nikola Radović, grafičarka Taida Jašarević i vajar Miodrag Šćepanović.

"Lijepo iskustvo u realizaciji prošlogodišnjeg projekta „Oslikaj predstavu“ je inspirisalo drugi dio likovnog programa i projekat Blenda f28 Grad teatar. Njime ćemo dati priliku fotografima iz Budve, Crne Gore i okruženja, kako profesionalcima, tako i amaterima, da prisustvuju programima i ponude nam svojem viđenje festivala. Vjerujemo da je to jedinstvena prilika da kroz sopstvenu afirmaciju učestvuju u stvaranju bogate i raznovrsne arhive Festivala", najavio je Smailagić.

Program Grada teatra možete pogledati na linku:
http://www.gradteatar.me/program.asp?y=2014