19-07-2019

Kastelo i Lazaret

Kastelo i Lazaret | Radio Televizija Budva

Iznad današnjeg pristaništa u Petrovcu u 16. vijeku Mlečani su sagradili tvrđavu, po kojoj je čitavo mjesto dobilo naziv Kastel Lastva, koju je narod zvao Kastio. U tvrđavi je bio smješten stalni mletački garnizon. Tu su se nalazili i magacini za smještaj vina i drugih proizvoda koji su se odatle izvozili brodovima. Uz tvrđavu su sagradili i Lazaret, sanitarnu zgradu koja je uglavnom služila kao karantin, za smještaj bolesnika za vrijeme epidemija. Od tih građevina ostale su samo zidine.

Tvrđava i Lazaret čine prepoznatljivi dio pejsaža Petrovca, uokviruju petrovački zaliv i odvajaju ga od Tuljanove pećine. Poslednjih decenija, izgradnjom pristaništa i ugostiteljskih objekata (restoran, kafić, diskoteka) ovaj nekad napušteni lokalitet je oživio. Početkom septembra on se pretvara u Jazz scenu poznatih domaćih I svjetskih imena.


TOB

O starosti Petrovca najbolje svedoči ostatak reprezentativnog antičkog zdanja iz III ili IV veka, koji se nalazi na lokalitetu Mirište. Podovi te „vile rustike“, a prema pojedinim mišljenjima ranohrišćanske crkve, bili su prekriveni kvalitetnim mozaikom koji se pripisuje umetničkoj radionici stare Salone – Solina u Dalmaciji. U čuvenom spisu Ljetopis popa Dukljanina pominje se naselje pod nazivom Lastva, a sadašnje ime mesto je dobilo posle Prvog svjetskog rata.

Tokom mletačke uprave Primorjem, u XVI veku, nakon dobijanja dozvole od paštrovske „bankade“, Mlečani su u Petrovcu sagradili tvrđavu Kastio za smještaj vojnog garnizona. Prema toj građevini mesto se ponekad nazivalo i Kastel Lastva. U isto vreme sagrađen je i čuveni Lazaret u Petrovcu, koji je služio za smještaj bolesnika u vrijeme epidemija.