01-03-2021

Kavarić: Epidemija morbila bila bi tragedija

U toku pandemije korona virusa, vakcinacija djece MMR vakcinom bila je u značajnom padu. Sve manji broj vakcinisane djece MMR vakcinom mogao bi dovesti do pojave epidemije malih boginja, što bi dodatno usložilo već složenu epidemiološku situaciju zbog korone.


Foto: PR Centar

MMR vakcina štiti protiv tri virusne bolesti malih boginja, rubeole i zaušaka.

Sagovornici Dana ističu da bi u narednom periodu trebalo aktivnije sprovoditi kampanju za vakcinaciju ovom vakcinom, kako bi se zdravlje djece što bolje očuvalo. Vakcinacija djece ostalim vakcinama odvijala se uglavnom normalno.

Predsjednik Asocijacije za preventivnu pedijatriju Nebojša Kavarić kaže da korona nije značajnije uticala na redovnu vakcinaciju, tako da se procenat obuhvata dobro održava za sve vakcine, osim MMR, koja ima pad.

"Najvjerovatnije kao kolateralni efekat neizvjesnosti i nedostatka efektnije promocije značaja MMR imunizacije, a kao posljedica prepunjenosti medijskog prostora informacijama o kovidu. Znamo da je 2020. godište čak 90 odsto vakcinisano pentaksimom, petovalentnom vakcinom koja se daje u prvoj godini, dok imamo pad revakcine zbog MMR koja se odlaže, praktično iz navedenih, nepotrebnih razloga", ocijenio je Kavarić.

On je apelovao na sve roditelje da što prije odvedu svoje mališane na MMR vakcinaciju.

"Kao Asocijacija za preventivnu pedijatriju Crne Gore, u naše i u ime Evropske pedijatrijske akademije pozivamo i ohrabrujemo roditelje da vakcinišu i time zaštite i sačuvaju i zdravlje i živote svoje djece. Kao pedijatar ne mogu ni u najcrnjim mislima da zamislim tragediju pojave epidemije morbila u postojećoj epidemiji. Što se učenika tiče, zbog ranije prakse da se sistematski pregledi i imunizacija vrše u školama, što je u ovim epidemiološkim uslovima onemogućeno, ove godine bi se i imunizacija i sistematski pregledi završnih razreda osnovne i srednje škole mogli bezbjedno organizovati kod izabranih pedijatara, što će, uvjeren sam, biti i ovogodišnja praksa. Kada je riječ o djeci koja su preboljela kovid, imunizacija redovnim vakcinama vrši se 30 dana nakon izlečenja", objašnjava Kavarić.

Izvršni direktor Udruženja Roditelja Kristina Mihailović istakla je da je u početku epidemije bilo neodumice među roditeljima da li treba vakcinisati djecu i da li bi to podstaklo neke nepredviđene probleme.

"Ipak, s vremenom se smanjio broj takvih komentara. Kada je riječ o redovnoj imunizaciji, ono što znamo jeste da je nedostajalo hepatit vakcine. Ona je u više navrata bila deficitarna i roditelji su se žalili da se dugo čeka, i tražili informacije kada će stići", izjavila je Mihailovićeva.

Ona ističe da je roditelje u tom trenutku najviše brinulo da li će nedostatak ove vakcine uticati na zdravlje njihove djece.

"Ipak, vakcina je dolazila, pa je bilo u manjim količinama, ali poslednje informacije govore da je stigla još jedna pošiljka ovih vakcina. Kada je riječ o MMR vakcini, nemamo informacija, jer još nema podataka šta se dešavalo s ovom vakcinacijom u 2020. godini. MMR je uvijek aktuelna, ali ono što znamo od Doma zdravlja jeste da je primjetan pad vakcinacije ovom vakcinom i da bi se moralo nešto uraditi povodom toga", smatra Mihailovićeva.

U Bijelom Polju pripremaju vakcinaciju

Načelnica bjelopoljske pedijatrijske službe dr. prim. Julija Bošković kazala je Danu da se vrše pripreme za vakcinaciju djece, ali da ništa nije precizirano i dogovoreno.

"Čeka se sastanak s novim direktorom dr Milošem Šaponjicem. Biće sastanak i tokom sedmice će se znati svi detalji kada je u pitanju vakcinacija mališana", istakla je Boškovićeva.




Izvor: portal Rtcg