21-08-2020

Kavarić: Epidemiju za sada držimo pod kontrolom

Koordinisanim akcijama Kriznog medicinskog štaba KCCG i NKT, uz pomoć medija i uz odgovornost samih građana, epidemija koronavirusom se drži pod kontrolom, odnosno dnevni broj inficiranih ne prelazi granicu koja bi onemogućila zdravstvene radnike da se posvete najteže oboljelima u Crnoj Gori, kazao je u Jutranjem programu RTCG član Kriznog štaba i direktor Interne klinike dr Sreten Kavarić.



Situacija u Crnoj Gori, kako je kazao Kavarić, ne razlikuje se bitno od stanju u regionu, pa i u svijetu.

"Sav trud zdravstvenih radnika i građana ne može spriječiti širenje virusa, ali možemo odgovornim ponašanjem, nošenjem maski, držanjem distance, pridržavanjem svih preporuka stručnjaka, da zdravstvenim radnicima omogućimo da na valjan način se posvete onima kojima je pomoć potrebna", kazao je Kavarić, prenosi portal RTCG.

Statistika i u svijetu i kod nas kaže da na 100 oboljelih, hospitalizacija nije potrebna za njih 80, ali jeste za tih 20 do 15 preostalih, pri tome dva do tri oboljela će imati tešku kliničku sliku i neće dobro proći.

"Broj inficiranih u regionu ne obećava da će se situaciju smiriti u skorije vrijeme, nema opuštanja. Činjenica je da se stvari dramatično mijenjaju. Koliko znam u Podgorici se značajno poštuju mjere prevencije širenja virusa, na sjeveru sve više, a za jug nemam informaciju. U svakom slučaju, nema opuštanja i dobro je što i mediji i struka opominju svakodnevno na poštovanje mjera, jer je to omogućilo da nemamo eksploziju inficiranih na dnevnom nivou", kazao je Kavarić.

On je objasnio da koronavirus kao i ostali virusi, ima svoje zakonitosti, provocira imuni sistem tako da usmjeri odgovor u pogrešnom smjeru, odnosno da napadnu i svoje organe.

"Koronavirus ne ostavlja na miru nijedan organ u organizmu. Napadnut je nervni sistem, pa imamo glavobolje, probleme sa bolovima u mišićima, ubrzan rad srca, umor, gubitak apetita, čula mirisa i ukusa. Epidemiolozi su ukazali na šest podtipova pacijenata, koji imaju jednu istu bolest. U ovom trenutku zna se preko kojeg receptora virus ulazi u organizam, znamo da ostavlja posljedice na srce, vjerovatno će kod većine doći i do problema vezano za fibrozu pluća, odnosno do gubitna funkcionalne moći pluća. U zavisnosti od oporavka i još nekih faktora, ta oštećenja mogu biti mala. Svjedoci smo da dolazi i do oštećenja bubrega, jetre", objasnio je Kavarić.

Kako je naglasio kratko je vrijeme da bi validne studije mogle da se uporede, ali očekuje da će do kraja godine imati jasniji pregled mogućih komplikacija od Kovida-19.

"Koronavirus je sličan virusu gripa, za kojeg znamo da može da napravi trajno oštećenje srca, štitaste žlijezde, pankreasa. Onda možemo da pretpostavimo da će i ovaj virus ostaviti trajna oštećenja na nekim organima. Zato je bitno da svi koji su bili inficirani povedu računa o oporavku nakon bolesti, u smislu zdrave ishrane, unošenja puno vitamina, posebno vitaminaC, dovoljno vitamina D, što možemo postići sa 10 do 15 minuta sunčanja, unošenjem folne kisjeline, a onda i određenih suplemenat, naravno uz konsultacije sa stručnjacima", poručio je Kavarić.









Izvor: Fosmedia/portal RTCG