29-11-2023

Kažanegra: Masline u Paštrovićima nisu samo prirodno već i kulturno blago

Paštrovići su bogati maslinjacima u kojima pojedina stabla datiraju čak iz doba starih Grka, a kako na adekvatan način zaštititi maslinjake RTV Budva razgovarala je sa Blažom Kažanegrom, predsjednikom fondacije Bankada.

Kažanegra: Masline u Paštrovićima nisu samo prirodno već i kulturno blago | Radio Televizija Budva


Foto: Printscreen/Jutrom iz Budve

Na pitanje kako da sačuvamo masline Kažanegra je rekao sledeće:

"Mi u Paštrovićima imamo određeni broj starih maslina, na nekim je izmjerena starost oko hotela Maestral, preko hiljadu godina. To su prije 15-20 godina radili stručnjaci sa Biotehničkog fakulteta iz Podgorice. Imajući u vidu da su masline u Paštrovićima vrlo ugrožene, znate i sami koliko se gradi u poslednje vrijeme i pored toga ispašta infrastruktura i ispaštaju masline", kazao je on.

Kažanegra: Masline u Paštroviće nisu samo prirodno već i kulturno blago

"Pošto je u njihovom hiljadugodišnjem odrastanju bio aktivan čovjek, kod maslina imamo elemente i prirodnog i kulturnog dobra. One su zaista prepozante kao kulturno dobro od strane UNESCO-a, od Savjeta Evrope kao dio kulturne baštine, kao jedan od važnih proizvoda ljudske civilizacije ne samo u ekonomskom, već i u kulturnom smislu", istakao je Kažanegra.

Dodaje, da sada planiraju da izdvoje 15 do 20-ak najstarijih maslina na teritoriji opštine Budva, počev od centra Budve, Ivanovića, Divanovića, Svetog Stefana, Pržna, Buljarice i Petrovca.

"Ovom prilikom bih da pozovem ljude koji možda imaju naizgled baš staru maslinu da uđu u program jer planiramo da dovedemo stručnjake iz inostranstva koji bi određenom metodom izmjerili starost masline i kasnije bi se uzorci analizirali u laboratoriji za istraživanje godišnjih prstenova na Univerzitetu u Istanbulu", kazao je on.

U nastavku pogledajte cijeli prilog Lidije Bojović:



D.Č.