05-01-2023

KCCG podržava privatni angažman ljekara

Direktorica Kliničkog centra Ljiljana Radulović sumirajući prethodnu godinu za Portal RTCG kaže da je tokom 2022. urađeno skoro 100 odsto više pregleda u odnosu na period prije korone. Najveća zdravstvena ustanova je prema njenim riječima, primila ispod jednog procenta žalbi u odnosu na broj pruženih usluga. Ona je istakla da KCCG podržava dopunski rad ljekara u privatnim klinikama, ali po jasno definisanim terminima.

KCCG podržava privatni angažman ljekara | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

KCCG profesionalno odgovorio izazovima

Radulović kaže da je zadovoljna prethodnom godinom i da je ta ustanova zahvaljujući nadljudskim naporima zaposlenih, na veoma profesionalan način odgovorila svim izazovima današnjice.

“Rezultate tog predanog rada najbolje ćemo predstaviti statističkim podacima. Tako je od januara do početka decembra 2022. godine u KCCG-u pruženo oko milion i dvjestahiljada zdravstvenih usluga od kojih je oko 600 hiljada realizovano samo u ambulantama Poliklinike”, kazala je ona.

Na Poliklinici obavili skoro 100 odsto više pregleda

Ako znamo da u KCCG-u trenutno radi 590 doktora, zaključak je da je svaki ljekar samo u Poliklinici ove godine pregledao 1.200 pacijenata.

“To je samo jedan segment koji svakodnevno obavljamo, jer osim 100 ambulantnih pacijenata, mi svakog dana radimo na klinikama liječeći hospitalizovane pacijente, dežuramo, radimo u Urgentnom centru i u operacionim salama. Dakle, tokom 2022. godine na Poliklinici smo uradili skoro 100 odsto više pregleda nego u period prije korona virusa”, kazala je ona.

Konkretno, prije tri godine, na Poliklinici je realizovano oko 350 hiljada pregleda dok su, kako objašnjava, ove godine za 11 mjeseci taj broj skoro udvostičili.

Ističe i da je prije pandemije na godišnjem nivou bilo oko 14 hiljada operacija a ove godine tokom prvih 11 mjeseci urađeno je čak 15 hiljada operativnih zahvata.
“Za isti period je u angiosali urađeno skoro pet hiljada invazivnih procedura (kateterizacija, ugradnja stentova, uklanjanja trombova, ugradnje Pace Maker-a,…)”, kazala je direktorica KCCG-a.

KCCG dobio 26 novih specijalista

U 2022. godini KCCG je dobio 26 novih specijalista, dok je sedam specijalista završilo užu specijalizaciji.

“U ovoj godini je, takođe, odobreno 27 novih specijalizacija i 29 užih specijalizacija, od čega je realizovano 12 specijalizacija i 26 užih specijalizacija”, kazala je Radulović.

Ističe da je na stručnom usavršavanju tokom ove godine bilo je ukupno 409 zdrdavstevnih radnika.

“Od toga 371 doktor i 38 medicinskih sestara/tehničara. Za 2021/2022. godinu 30 medicisnkih sestara/tehničara je upisalo Visoku medicinsku školu”, saopštila nam je direktoreica KCCG-a.

Primili 481 žalbu, najviše prigovora na liste čekanja

Radulović je rekla da je broj pritužbi pacijenata ili članova njihovih porodica zaštitniku prava pacijenatata (ZPP) KCCG-a, stabilan i da je u odnosu na broj pruženih usluga, ispod jednog procenta.

“U 2022. godini zabilježili smo ukupno 737 obraćanja ZPP-u od kojih je prigovora bilo 481 dok je ostalih 256 obraćanja bilo radi savjeta, konsultacije, informacije ili duge pomoći. Kao i prethodnih godina, i tokom ove je najviše prigovora bilo na dužinu čekanja na zdravstvenu uslugu”, kazala je ona.

Istakla je da menadžment sa punom pažnjom analizira sve prigovore, ne samo ZPP-u, već i one koji su upućeni preko infomejla (kontakt na sajtu KCCG-a) i njihovih društevenih mreža te kada se utvrdi da je isti opravdan, preduzimaju se mjere i radnje za njihovo otklanjanje.

“Sa pažnjom analiziramo i sve sugestije i prijedloge naših građana a sve u cilju unapređenja pružanja zdravstvenih usluga, na obostrano zadovoljstvo, i pacijenata i zaposlenih. Samo zajedničkim snagama, međusobnim razumijevanjem i poštovanjem možemo unaprijediti ne samo funkcionisanje naše ustanove već kompletan crnogorski zdravstveni system”, kazala je ona.

Dozvoliti ljekarima da rade privatno po definisanim terminima

Menadžment KCCG, kako kaže Radulović, imajući u vidu povećanje plata u zdravstvu od 1. januara 2022. godine, a onda i regulisanje koeficijenata u julu 2022. godine, podržava razgovore i pregovore kolega i nada se kompromisnom rješenju kada je riječ o privatnom angažovanju ljekara.

Naglašava da je uprava KCCG do danas i jedina među svim javno- zdravstvenim ustanovama, koja se javno odredila prema ovoj temi.

“Konkretno, smatramo da ljekarima iz javnog zdravstva treba omogućiti da, nakon radnog vremena, dopunski rad ostvaruju i u privatnoj praksi po unaprijed definisanim terminima. Ako je to potpuno transparentno i ako doktor, na osnovu unaprijed definisanih termina i poslije radnog vremena ordinira u privatnoj zdravstvenoj ustanovi, to smatram dobrim kompromisnim rješenjem”, istakla je Radulović.

U izgradnji tri klinike vrijedne oko 15 miliona eura

Radulović ističe da je tokom 2022. omogućenio uvođenje novih procedura koje su se do sada radile samo u inostranstvu.

“Izgradnja Klinike za mentalno zdravlje, projekat vrijedan oko šest miliona eura, teče planiranom dinamikom i već se privode kraju grubi građevinski radovi. Nedavno smo polaganjem kamena temeljca ozvaničili početak izgradnje zgrade u koju će biti smješetene dvije klinike, Klinika za infektivne bolesti i Klinika za dermatovenerologiju, za koju je EU opredijelila osam i po miliona eura. Dakle, gradimo tri klinike vrijedne oko 15 miliona eura”, kazala je ona.

Pored toga obnovljena su odjeljenja od kojih su neka prvi put renovirana od izgradnje glavne zgrade daleke 1974. godine.

“Tako smo, nakon što smo 2021. renovirali operacioni blok Instituta za bolesti djece (IBD) i Centar za kliničko laboratorijsku dijagnostiku, ove godine renovirali Centar za plastičnu, rekonstuktivnu i estetsku hirurgiju, Centar za fizikalnu medicinu rehabilitaciju i Centar za pripremu i distribuciju hrane. Osim toga, nedavno smo dobili opremu za Centar za neonatologiju, a ranije je renovirana i ambulanta pedijatrijske oftalmologije”, kazala je ona.

Obučiće se za izetno zahtjevne operacije

Renoviranjem odjeljenja i nabavkom nove opreme, uz edukaciju kadra, Radulovićeva se nada da će se KCCG svrstati među rijetke evropske ustanove u kojima se izvodi minimano invazivna video asistirana kardiohirurgija. Zahvaljujući saradnji sa kolegama iz Italije, očekuju da za godinu svi doktori budu obučeni da samostalno izvode ove izuzetno zahtjevne intervencije, što će omogućiti da KCCG postane referentna ustanova kako bi pacijenti iz inostranstva dolazili kod nas na liječenje.

“Ove godine u IBD-u prvi put su izvedene najsloženije operacije augmentacije bešike iz oblasti dječije urologije, prvi put je izveden hirurški zahvat “zatvaranje otvora” na nosnoj pregradi primjenom silikonske proteze. Prvi put je urađena i operacija urođenog defekta dijafragme i to primjenom nove metode u Crnoj Gori - minimalno invazivne hirurgije”, pohvalila se Radulović.

Istakla je da od ove godine u KCCG rade i analize mutacije najčešćih tumora tako da više nema potrebe za slanjem nalaza u inostranstvo.

Ponosna na međuinstitucinalnu saradnju

Za unapređenje zdravstvenog sistema, dodaje, veoma je važna i međuinstitucionalna saradnja.

“Od neprocjenjive je važnosti nastavak saradnje, koja je intenzivirana tokom ove godine, sa bolnicama u Berlinu, Minhenu i Parizu. Posebno sam ponosna na, više nego uspješnu, saradnju sa kolegama iz Njemačke iz Instituta Robert Koh i bolnice Šarite. Osim što se naši ljekari usavršavaju u Berlinu, izvjesno je da ćemo, zahvaljujući kolegama iz Njemačke, u perspektivi postati regionalni centar telemedicine Zapadnog Balkana. Za nabavku prvog PET CT-a u Crnoj Gori, intenzivno sarađujemo sa kolegama iz Međunarodne agencije za atomsku energiju”, zaključila je direktorica KCCG-a.

Izvor: RTCG