09-09-2021

Keković: Vlada otvorila prostor za ukidanje neradne nedjelje

Unija slobodnih sindikata je najmanje od ove Vlade očekivala da otvori prostor poslodavcima da ponovo problematizuju pitanje ukidanja neradne nedjelje, saopštio je generalni sekretar te radničke organizacije, Srđa Keković.

Keković: Vlada otvorila prostor za ukidanje neradne nedjelje | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

On je kazao da zvanično odbacivanje inicijative USSCG, kojom se traži od izvršne vlasti da odbije sve predloge koji se tiču ukidanja neradne nedjelje, ohrabruje poslodavce da nastave sa kampanjom kojom se traži ukidanje. Keković je dodao i da se nada da je većina u društvu shvatila značaj neradne nedjelje, te da inicijativa poslodavaca neće proći, pišu Dnevne novine.

“Stvaranje dostojanstvenih uslova rada za sve zaposlene u Crnoj Gori je jedan od bitnih uslova koje moramo ispuniti na našem putu evropskih integracija, oko čega smo sa Vladom i Unijom poslodavaca (UPCG), pod okriljem Međunarodne organizacije rada, zaključili Program dostojanstvenog rada za 2017-2019. godinu, koji smo obnovili za period od 2019. do ove godine”, rekao je Keković.

Pravo na sedmični odmor nedjeljom je, prema riječima Kekovića, jedan od bitnih elemenata dostojanstvenog rada ne samo za zaposlene u trgovini, već i u svim drugim djelatnostima u kojma zaposleni to pravo još nijesu ostvarili.

“Zato smo, iskreno rečeno, najmanje od ove Vlade očekivali da otvara prostor poslodavcima da ponovo problematizuju ukidanje neradne nedjelje”, naveo je Keković.

USSCG je u martu pokrenula elektronsku peticiju kojom su tražili odbacivanje inicijative poslodavačkih organizacija za ukidanje člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini i omogući zaposlenima dostojanstvene uslove rada, koja je prikupila podršku 3,6 hiljada građana.

USSCG je pozvala građane da se usprotive ukidanju neradne nedjelje, jer bi to pogodilo više od 40 hiljada zaposlenih.

Vlada je u obrazloženju navela da ne može unaprijed odbaciti bilo čije inicijative ukoliko ispunjavaju propisane uslove da kao takve budu podnesene na razmatranje. Oni su kazali i da je resorno Ministarstvo ekonomskog razvoja pokrenulo dijalog između socijalnih partnera od koga se očekuje kompromisni dogovor u pravcu rješenja svih nastalih problema.