26-04-2022

Kentera: Nadam se da će budvanska kuća meda biti otvorena početkom ljetnje turističke sezone

Udruženje pčelara Budve jeste organizacija koja se trudi da svim proivođačima obezbjedi što pogodnije uslove u smislu opreme. Za Polis je govorio predsjednik Pavle Kentera koji je dao osvrt na predstojeće aktivnosti i izrazio nadu u sunčano i toplo vrijeme kako bi prinos meda bio što veći.


Foto: Arhiva

Na pitanje koje aktivnosti predstoje Udruženju pčelara Budve, Pavle Kentera naglašava da je u planu godišnja Skupština koja već dvije godine nije održana zbog pandemije koronavirusa. Kako navodi 2022. godina je za njih izborna godina te on očekuje da će biti novih kandidata za predsjednika.

"Što se tiče samog pčelinjaka sada smo u tim poslovima da dođe do rojenja, jer u tom slučaju slabimo pčelu i ulazimo u slabljenje medobranje. Činimo sve da proširimo naše nastavke koji su neophodni da se naše udruženje širi", kazao je za Kentera.


Foto: Printscreen

Ministarstvo poljoprivrede registrovalo je privredna gazdinstva jednokratnom novčanom pomoći u iznosu od 200 eura, a Kentera dodaje da država pomaže poljoprivrednicima putem Agrobudžeta i dva projekta.

"Država pomaže kroz Agrobudžeta koji svake godine koji je značajan za poljoprivredu naše zemlje, osim toga tu su i projekti u ovkiru Evropske Unije IPARD i MIDAS, a mi kao poljoprivrednici Budve imamo značajnu pomoć od Opštine Budva, kroz javne pozive i kroz jednokratne pomoći. U posljednje vrijeme očekujemo malo bolju saradnju sa Turističkom organizacijom Budva da bi svoje proizvode mogli lakše da plasiramo gostima našeg grada.

Kentera izražava nadu da će budvanska kuća meda biti otvorena početkom ljetnje turističke sezone.

"Ako bi i tad imali priliku da u obliku suvenira i u obliku pčelinjih proizvoda to stavimo u funkciju, a prije svega da nama olakša rad jer je Udruženje pčelara bez svoje prostorije dvije godine", istakao je on.

U zavisnosti od vremenskih uslova maksimalni očekivani prinos meda u povoljnoj godini jeste oko 15 kilograma po košnici.

Kentera očekuje da će predstojeći mjeseci biti plodni, a posebno se nada da će u maju kada je glavni period proizvbodnje meda, biti što više sunčanih dana.

D.Č.