27-10-2023

Kentera: Prosvjetni radnici nisu adekvatno zaštićeni, prijeti manjak kadra

Predsjednik školskog odbora JU SMŠ "Danilo Kiš" Pavle Kentera osvruo se na problem neadekvatne zaštite nastavnika na radnom mjestu u slučaju incidentnih situacija u školi.

Kentera: Prosvjetni radnici nisu adekvatno zaštićeni, prijeti manjak kadra | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva portala

Školska godina u ovoj školi počela je uspješno a upisan je i rekordan broj učenika.

"U našoj školi je upisan rekordan broj odjeljenja zahvaljujući i radu direktora Krsta Vukovića koji je učinio sve da animira ministarstvo da nam konačno dodijeli još neke smjerove, tako da prvi put ove godine imamo sportsku gimnaziju, carine špediciju i organizaciju transporta i još jedno odjeljenje turističke škole. Sve funkcioniše redovno", kazao je Kentera gostujući u jutarnjem programu TV Budva.


Kentera / Foto: printscreen

Pravila se, kako navodi Kentera, moraju poštovati, a za sve prekršioce slijedi isključenje iz škole.

"Dešava se, mi smo nekoliko učenika isključili iz škole, prvaci se malo teže navikavaju. Rad u srednjoj je mnogo lakši nego rad u osnovnoj školi. Kolegama u osnovnoj školi je mnogo teško jer po zakonu učenik iz osnovne škole ne može biti isključen, što ranije nije bio slučaj. Najveća kazna koju može da dobije je premještanje u drugo odjeljenje i u drugu ustanovu. Kod nas učenici se najčešće isključuju zbog broja neopravdanih izostanaka to je 30 i nakon toga ne postoji mogućnost da se vrati u školu. Drugi najčešći razlog je nepoštovanje školskog pravilnika gdje učenici zbog narušavanja discipline, uvreda prema nastavnom kadru, drugim učenicima, ispoljavanja agresije mogu biti isključeni. Oni jako dobro znaju svoja parava i mogu da se žale ministarstvu i školskom odboru, organu koji odlučuje o pravima učenika", objašnjava Kentera.

Ministarstvo često nije u saglasju sa odlukom školskog odbora kada je u pitanju isključenja učenika iz škole, što kasnije predstavlja još veći problem, dodao je.

"Mi na nastavničkom vijeću strogo povedemo računa o svim detaljima i svim okolnostima koji su do toga doveli. I o uzrastu i porodičnoj situaciji i ostalom, pa vrlo nepopularno i vrlo rijetko pribjegavamo mjeri da se dijete isključi iz škole. Onda kada iscrpite sve moguće varijante to je pedagoško psihološki rad sa učenikom onda idemo na isključenje. Ministarstvo vrlo često ide u korist učenika, a ne u korist nastavnog kadra i škole i nemamo neku saglasnost, tako da se vrlo često učenici vrate osokoljeni u školu, pa komentarišu da su jači od škole a to nije dobro za djecu. Roditelji ako misle dobro djeci oni treba sa tom djecom kući da rade, da ih malo fizički uposle da imaju manjak slobodnog vremena jer se iz dosade dešavaju gluposti. Mi na kraju probjegavamo mjerama isključenja iz škole da druga djeca ne bi trpjela. Postoje i prekršaji kao što je tuča ili neki teži incident kada se dijete automatski isključuje iz škole", ističe on.

Kentera smatra da nastavnici nisu adekvatno zaštićeni, te da se učenicima toleriše preko mjere i da tome mora da se stane na kraj, uostalom kako ne bi dolazilo do rasipanja nastavnog kadra.

"Mi smo vaspitno obrazovna ustanova, a čini mi se da smo u posljednje vrijeme više vaspitana ustanova, a smatram da je potrebno da budemo više obrazovna. Zašto ministarstvo tako godinama radi nije mi jasno. Mi kao prosvjetni radnici nismo zaštićeni, ostavljeni smo na udaru roditeljima, djeci, jer djeci ne smijete ništa, mogu vas i da udare i da vam odgovore ružno i da vas uvrijede vi bilo šta da uradite reći će da nismo pedagoški i psihološki dobro pristupili. Ja mislim da tu treba nešto da se mijenja iz korijena, sistemski, a prvi korak koji mogu da urade je da nam uvedu da smo službena lica, da nas štiti zakon, da ako neko dođe na naše radno mjesto i da nas vrijeđa da može za to da odgovara", dodao je.

Ako se ovako nastavi možemo doći u situaciju manjka nastavnog kadra, zaključuje Kentera.

J.M.