27-01-2016

Kijanje se ne smije sputavati

Način kijanja razlikuje se kod kuće ili na poslovnom sastanku, odnosno može biti opušteno ili suzdržano.

Kijanje se ne smije sputavati | Radio Televizija Budva

Možda izgleda pristojnije zaustaviti kijanje u javnosti, ali to nikako nije dobro za zdravlje. Dok kijamo, vazduh kroz naše nozdrve leti brzinom do 160 kilometara na sat.

Stopiranjem ili sputavanjem kijanja sav pritisak seli se u uši gdje može dovesti do oštećenja, na primjer, pucanja bubne opne. Može uzrokovati gubitak sluha i vrtoglavicu koja neće brzo prestati.

Stradati mogu i kapilari u očima, odnosno mogu pući zbog pritiska, a događa se i da se ošteti dijafragma. Jači nalet pa stopiranje kijanja potencijalna je opasnost od povrede vrata, kao i svježe rane kod ljudi koji su nedavno operisali sinuse. U najgorem slučaju dolazi do pucanja žile u mozgu i moždanog udara, što može biti smrtonosno.

Zato ako vam dođe da kinete u javnosti, ne sramite se jer cijena koju možete platiti nije vrijedna toga. Umjesto suzdržavanja, stavite maramicu na nos i kinite "kao čovjek". Ne stignete li da izvadite maramicu, nos i usta pokrijte podlakticom ili lijevim dlanom - tako ćete moći da se rukujete ako bude kasnije potrebno.