05-05-2020

Kina tri nedjelje bez smrtnih slučajeva od koronavirusa

U Kini već tri nedjelje nema novih smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa, a zdravstvene vlasti su danas prijavile jedan novi slučaj zaraze.


Ilustracija (Foto: Anadolia)

Nacionalna zdravstvena komisija saopštila je da je 395 ljudi ostalo na lečenju u bolnici, dok se 949 nalazi u izolaciji i pod nadzorom kao sumnjivi ili poslije pozitivnog testiranja, iako ne ispoljavaju nikakve simptome bolesti.

Najnovije brojke dolaze u trenutku kada Kina uzvraća na optužbe američkog državnog sekretara Majkla Pompea i drugih da je pandemija možda nastala u laboratoriji u centralnom kineskom gradu Vuhanu, gdje je virus prvi put otkriven krajem prošle godine.

Svjetska zdravstvena organizacija podržala je Kinu u odbacivanju optužbi i većina stručnjaka vjeruje da se virus prirodno razvio kod slijepih miševa i prešao na ljude preko druge životinje, najvjerovatnije pangoline ili ljuskavca, koji se prodaje za ljudsku upotrebu na pijacama, uključujući i onu u Vuhanu koja je označena kao porijeklo pandemije.

Kina je prijavila 4.633 umrlih od korona virusa i 82.881 zaraženih, ali čini se da su stroga pravila putovanja, testiranja, karantin i praćenja sumnjivih slučajeva i toplo vrijeme zaustavili virus


Izvor: Beta