04-06-2020

Kipar ukida ograničenja, očekuje turiste

Kiparska vlada ukinuće tri nedjelje ranije većinu preostalih ograničenja uvedenih zbog pandemije jer je stopa zaraze korona virusom konstantno niska čak i pošto je prije mjesec dana ukinuta zabrana izlaska napolje.


Foto: EPA

Ministar zdravstva Konstandinos Joanu je rekao da će se treća faza postepenog ukidanja ograničenja završiti 24. juna, umjesto do 14. jula, kako je bilo planirano.

Od 9. juna ponovo će početi da rade trgovački centri, aerodrom, hoteli, barovi i restorani, ljetnji bioskop i pozorišta napolju.

Od tada će ponovo biti i sportskih takmičenja, ali bez publike, počeće da rade vrtići, dječija igrališta, ljetnje škole i školske menze.

Kockarnice, plesne škole, teretane, tematski i vodeni parkovi otvaraju svoja vrata četiri dana kasnije, 13. juna.

Ograničenje okupljanja do 10 osoba na javnom mjestu ostaće na snazi bar do 24. juna.

Očekuje se da će bioskopske i pozorišne sale biti otvorene početkom avgusta, dok će tek od 1. septembra biti dozvolljeni koncerti, festivali, svadbe, proslave krštenja i mature.

Do juče je Kipar objavio 952 zaražena korona virusom i 17 umrlih.

Vlada nastoji da pokrene dolazak stranih turista, koji donose 13 odsto bruto domaćeg proizvoda Kipra, međutim sada radi samo nekoliko hotela.

Komercijalne avionske veze bi trebalo da počnu 9. juna, u početku do aerodroma 13 zemalja, uključujući Njemačku, Finsku, Grčku, Austriju i Izrael, odabrane zbog niske stope zaraze.

Putnici će morati da pokažu zdravstvene potvrde da nisu zaraženi korona virusom.

Turistički zvaničnici Kipra računaju na 20. jun kao početak ljetnje turističke sezone. Očekuju da će tada biti ukinuta obaveza da putnici imaju zdravstvene sertifikate i da će biti dozvoljeni letovi iz još šest zemalja.

Kiparska vlada se obavezala da će svakome ko tokom odmora na Kipru bude pozitivno testiran na korona virus, platiti sve troškove: smještaj, ishranu, piće i liječenje od KOVID-19, kao i troškove porodice. Pacijenti će morati da plate samo vožnju taksijem do aerodroma i povratak kući.


Izvor: Beta