14-12-2020

Kisić Tepavčević: Strancima od ponedjeljka za ulazak u Srbiju neophodan PCR test

Stranim državljanima će od 20. decembra za ulazak u Srbiju biti potreban negativan PCR test, dok će za srpske državljane biti potreban ili negativan test ili će biti upućeni na desetodnevni karantin, saopštila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević nakon sjednice Štaba.

Kisić Tepavčević: Strancima od ponedjeljka za ulazak u Srbiju neophodan PCR test | Radio Televizija Budva

Foto: Picabay

"Donijeli smo odluku da sve restriktivne mjere koje su važile do sada će biti na snazi do petka, 18. decembra, nakon toga ćemo se ponovo sastati i sagledati da li ćemo uvoditi neke dodatne mjere ili promijeniti postojeće", rekla je Kisić Tepavčević.

Kako je istakla, dosadašnje mjere su dale efekte, iako su brojevi na jako visokim vrijednostima, ali sad vidimo pad novozaraženih i procenta pozitivnosti. Ona je ponovila koje su to mjere - zabrana rada svih objekata od 17 časova, a koja se ne odnosi na prehrambene objekte, apoteke i pumpe.

"Takođe, donijeli smo odluku kada je u pitanju kontrola putnika u međunarodnom saobraćaju da će za sve strane državljane biti neophodan PCR test, bez obzira na zemlju iz koje ulaze i to će da važi od 20. decembra, najvjerovatnije do 10. januara, sve će zavisiti od aktuelne epidemiološke situacije", navela je ona, prenosi Insajder.

Za građane Srbije koji ulaze u zemlju, ukoliko nemaju negativan PCR test, biće u obavezi da budu u kućnoj izolaciji 10 dana, koja se može prekinuti ukoliko se u međuvremenu uradi PCR test koji će pokazati negativan rezultat.

Govoreći o vakcini protiv koronavirusa, ona je navela da ne zna da kaže konkretan datum kada će stići u Srbiju, ali istakla da će Srbija biti jedna od prvih država koja će je dobiti.


Izvor: FOS