31-03-2020

Ključna smirenost epidemiologa

Predsjednik Ljekarske komore Crne Gore Aleksandar Mugoša, u Juranjem programu TVCG, saopštio je da su crnogorski epidemiolozi smireno prišli cjelokupnoj situaciji i da je to doprinijelo racionalnom rasuđivanju, mirnom ali pravovremenom donošenju odluka, i da su sve uradili kako treba.

Ključna smirenost epidemiologa | Radio Televizija Budva

To što je trenutno u izolaciji 237 zdravstvenih radnika u Crnoj Gori ne bi trebalo da ugrozi sistem, ali je činjenica da će zdravstveni radnici ponijeti najveći teret, rekao je on.

"Sada su na prvoj liniji najugroženiji zdravstveni radnici, ginekolozi, anesteziolozi, internisti, i sada infektolozi," rekao je on.

On kaže da samo prateći primjer epidemiologa, koji su u miru bez panike, bez straha, može doprinijeti rješavanju problema.

To što je trenutno u izolaciji 237 zdravstvenih radnika u Crnoj Gori ne bi trebalo da ugrozi sistem, ali je činjenica da će zdravstveni radnici ponijeti najveći teret.

"Medicinski radnici su na prvoj liniji fronta i činjenica je da moramo biti umorni, opterećeni a tako će biti i sa našim porodicama," rekao je on.

Sada se piše istorija jer će o ovome kako se danas mi ponašamo, govoriti generacije budućnosti.

"Ne smijemo da širimo paniku i radimo u strahu kao da ćemo se inficirati. Mi moramo da radimo kao da smo već inficirani, ali u strahu da ne inficiramo druge, i mislim da je u tome ključ," rekao je on.

Najbolja zaštita su naši građani, ako ne budu vodili računa o sebi neće voditi računa ni o ljekarima.

"Mi se možemo izboriti sa malim brojem pacijenata, sa velikim brojem pacijenata do sada se nije izborio ni jedan veliki zdravstveni sistem," naveo je Mugoša, ističući da su red i disciplina, organizacija ključni.

Izvor: RTCG