17-08-2023

Književnost o Boki na programu Festivala „Ćirilicom“ 5. septembra

Na sedmom Festivalu „Ćirilicom“, 5. septembra, na Trgu između crkava, o književnosti nastaloj u Boki i o Boki govoriće akademik Zlata Bojović i prof. dr Goran Maksimović.


Foto: Narodna biblioteka Budve/portal RTV Budva


Raskrsnica puteva, trgovačko središte, kulturno izvorište... dragulj je koji su mnogi htjeli u svojoj kruni - Boka, jedna i neponovljiva, vječna inspiracija onih koji imaju oko za lijepo. Vezani za svoju nevjestu jadransku, opjevali su je Bokelji, a ništa manje oni koji u imali sreću da svrate i ostanu, makar i na kratko. Bavili su se Bokom kroz vjekove, posebno u Kotoru, Dobroti, Perastu i Budvi, književnici, putopisci, hroničari, ostavljajući nam vrijedna svjedočanstva.

Kad je o književnicima riječ, pisali su na području Boke, o Bokeljima i Boki, s podjednakim oduševljenjem u XVI, XVII i XVIII vijeku, Bernard Pima, braća Vicko i Domenko Buća, Đorđe Bizanti, Ludoviko Paskvalić, Nikola i Marjan Bolica, Andrija Zmajević, don Krsto Ivanović, kao i Vuk Vrčević i Stefan Mitrov LJubiša, Vuk Stefanović Karadžić, NJegoš, LJubomir Nenadović, Simo Matavulj, Milan Jovanović Morski, Aleksa Šantić, vladika Nikolaj Velimirović, Miloš Crnjanski i mnogi drugi u XIX i XX vijeku.
Bokom, odnosno književnošću nastalom na njenom tlu, bavili su se i akademik Zlata Bojović i prof. dr Goran Maksimović.

Akademik Zlata Bojović doktorirala je na Katedri za jugoslovensku i opštu književnost Filološkog fakulteta u Beogradu, gdje je do penzionisanja bila redovni profesor. Redovni je član SANU. Glavni je urednik časopisa: „Glas“, Odeljenja jezika i književnosti SANU, „Prilozi za književnost, jezik, istoriju i folklor“ i „Bratstvo“ i član više redakcija časopisa iz oblasti nauke o književnosti. Dobitnik je prestižnih nagrada: Nagrada za izuzetan doprinos proučavanju srpske književnosti iz Fonda „Aleksandra Arnautovića“; Povelja za životno djelo Udruženja književnika Srbije; Nagrada „Matija Ban“; Nagrada za književnost grada Beograda; Nagrada Pečat vremena i Medalja Društva „Sveti Sava“. Dominantna oblast njenog naučnog rada jeste Dubrovačka književnost. Autor je brojnih naučnih monografija, studija, eseja, prikaza i radova , kao i radova sa tematikom Boke Kotorske.

Prof. dr Goran Maksimović doktorirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Bio je šef Katedre za srpsku književnost, prodekan i glavni i odgovorni urednik izdavačke djelatnosti na Filozofskom fakultetu u Nišu. Službu dekana Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu obavljao je u dva izborna mandata. Priredio je više od četrdeset knjiga, tri antologije i šesnaest studija, između ostalih i studiju „Simo Matavulj i Boka Kotorska“.