18-07-2022

Ko je bila princeza po kojoj je nazvan prvi auto-put

Ksenija Petrović Njegoš rođena je na Cetinju, a bila je crnogorska kneginja, ćerka kralja Nikole Petrovića Njegoša i Milene Petrović. Auto-put na dionici Smokovac-Mataševo u Crnoj Gori otvoren je juče, a zanimljivo je da nosi ime po ovoj posebnoj ženi



Ksenija Petrović Njegoš važila je za veoma obrazovanu, inteligentu i talentovanu ženu. Rođena je 22. aprila 1881. godine na Cetinju i to kao deseto dete i osma ćerka kralja Nikole Petrovića Njegoša i Milene Petrović. Važila je i za najljepšu među sestrama. Bila je posebna žena za vrijeme u kojem je živjela. Ostala je upamćena po tome što je bila prva žena na Balkanu koja je vozila automobil i kao jedina princeza koja se bavila fotografijom.



Udvarači

Princeza Ksenija se, uprkos ljepoti i velikom broju udvarača, nikada nije udala. Bilo je to pomalo čudno, posebno za to vrijeme, a i zbog činjenice da se crnogorska dinastija, upravo zahvaljujući ćerkama, orodila sa mnogim kraljevskim porodicama Evrope: princeza Zorka je bila supruga kralja Petra Prvog Karađorđevića, princeza Jelena je udajom za Vitoria Emanuela III Savojskog postala italijanska kraljica, princeza Milica i princeza Anastasija bile su udate za ruske velike kneževe Petra i Nikolaja Nikolajeviča Romanova, a princeza Ana za kneza Franca Josifa od Batenberga, brata bugarskog kneza Aleksandra I Batenberga.



Za brak sa princezom Ksenijom bili su zainteresovani mnogi ugledni kraljevići tog doba, među kojima su bili srpski kralj Aleksandar Obrenović, grčki prinčevi Nikola, Đorđe i Andrej i bugarski knez Ferdinand, navodi Wikipedia.

Bila je prva princeza koja se tada bavila fotografijom. Aparat je stalno bio uz nju, bilježila je detalje iz svog života, kao i predjele u Crnoj Gori. Mnoge slike su oslikavale njen život i neprilike koje su je zadesile. Bila je i član bečkog društva za fotografiju.

Iako rođena kao princeza na dvoru, za Kseniju se ne može reći da je imala lagodan život.

Godine 1916. je napustila Crnu Goru sa svojom porodicom. Odlazi u Francusku, a potom u Italiju. Sve vrijeme je bila uz oca i majku, kao i sestru Vjeru. Sve do 1921. godine dok njen otac nije preminuo, bila je neko ko je bio od velike pomoći svom ocu, odlučivala je o mnogim državnim pitanjima, i bila je glavni politički savjetnik svom ocu.

Čak i kad je zapala u siromaštvo podnosila ga je dostojanstveno i ponosno. Bila je veoma hrabra i jaka žena, koja se uvijek trudila da spase sve, što se spasiti može.

Princeza Ksenija preminula je 10. marta 1960. godine u Parizu i to nakon 44 godine prognanstva, u svojoj 80. godini života.


(Informer/Adria)