03-01-2018

Kod hranitelja u Crnoj Gori 375 djece

U Dječjem domu “Mladost”, kako su naveli iz Ministarstva, smješteno je 84 djece do 18 godina, od čega 34 djevojčice i 50 dječaka. Kada je riječ o djeci iz Doma, na smiještanje u hraniteljsku porodicu od njih ne čeka nijedno dijete.

Kod hranitelja u Crnoj Gori 375 djece | Radio Televizija Budva

U Crnoj Gori je u hraniteljskim porodicama ukupno smješteno 375 djece, saopštili su Dnevnim novinama iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Za uzimanje djece u hraniteljstvo su, prema podacima tog resora od prošle godine, osim porodica u Crnoj Gori, bile zainteresovane i one van zemlje.

“Za uzimanje djece u hraniteljstvo jednako su bile zainteresovane porodice širom Crne Gore, pa je do kraja prošle godine u hraniteljske porodice smješteno 375 djece do 18 godina. Od toga je 188 djevojčica i 187 dječaka”, kazali su iz Ministarstva.

U srodničkim porodicama smješteno je 316 djece, dok je u nesrodničkim dom pronašlo njih 59.

“Trenutno nijedno dijete ne čeka da bude smješteno u hraniteljsku porodicu. Imamo osam porodica koje su stručni radnici centara za socijalni rad procijenili kao podobne, ali nemaju djecu na smještaju”, precizirali su iz Ministarstva.

Oni su objasnili da u hraniteljsku porodicu može biti smješteno svako dijete bez adekvatnog roditeljskog staranja za koje stručni tim centra za socijalni rad procijeni da je hraniteljstvo za njega najbolji oblik zaštite.

Hraniteljske porodice, bez obzira da li imaju jednog ili više članova, moraju garantovati da će obezbijediti adekvatnu brigu za dijete u pogledu njegove zaštite, zbrinjavanja i obrazovanja.

Djeca imaju pravo da slobodno izraze svoje mišljenje vezano za planiranje njihovog smještaja, a njihova mišljenja će biti uvažena u skladu sa njihovom zrelošću.

Procjenu podobnosti budućih hranitelja i usvojitelja obavlja stručni tim centara za socijalni rad.

“Tim čine socijalni radnik, psiholog, pedagog, pravnik i svi stručnjaci pojedinačno ispituju i daju mišljene o podobnosti budućih hranitelja ili usvojitelja”, saopštili su iz Ministarstva.

Hranitelj ima pravo na naknadu troškova smještaja korisnika i naknadu za rad.

Mjesečna naknada troškova smještaja korisnika na hraniteljstvu utvrđuje se, kako su kazali iz Ministarstva, u visini troškova smještaja u javnu ustanovu socijalne i dječje zaštite što iznosi 250 EUR mjesečno.