20-07-2023

Koja je najsigurnija temperatura prostorije za bebu u vrelim danima

Roditelji malih beba u toku ljeta, posebno kada su izuzetno visoke temperature kao sada, veoma su obazrivi u tome kakve uslove da im obezbijede u prostorijama u kojima borave, a da im ne bude ni prevruće ni prehladno.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Potrebno je paziti da temperatura sobe u kojoj će beba biti nije samo prijatna već i sigurna. Ljekari preporučuju da se temperatura sobe u kojoj je smještena beba održava između 18 i 22 °C, ali tokom ovakvih toplotnih talasa i izuzetno visokih temperatura to, naravno, nije moguće u nekim djelovima zemlje. Nije ni zdravo, posebno ako izlazite napolje u bilo kojem trenutku, kad temperature padnu.

Realno, temperatura u prostoriji u kojoj boravi beba preko dana bi trebalo da bude do 26 stepeni, a noću i niža. Trebalo bi prostoriju rashlađivati, omogućiti da struji vazduh ako je ikako moguće ili imati upaljen ventilator. Naravno, da ne duva direktno prema bebi.

Ako nema druge opcije, prostoriju rashladite klima uređajem, ali idealno bi bilo da beba ne boravi direktno u njoj.

Tokom spavanja, ako je u prostoriji oko 23 stepena, bebi je dovoljna pelena i tanka majičica ili bodi bez rukava. Ako mislite da je bebi previše vruće, provjeri stomačić ili zadnji dio vrata. Ovo je najbolji način za provjeru temperature. Ako joj je vruće ili ako se znoji, skinite sloj i ponovo provjerite temperaturu. Ne brinite ako su djetetove ruke i noge hladne, jer je to sasvim normalno. To svakako nije pokazatelj da im je vruće ili hladno.

Ako je bebi prevruće, to će se i brzo pokazati. Tokom ljeta mnoge bebe dobiju osip od vrućine – to su male sitne crvene tačkice, grube na dodir. Najčešće se javljaju oko koljena, laktova, na preponama ili na vratu i na mjestima gdje je odjeća uz tijelo. Time beba samo želi reći da joj je vruće i da je treba osloboditi viška odjeće. Osip od vrućine nije opasan i brzo će proći.

Pripazite i na dehidraciju. Podsjećamo da bebe koje sisaju ne trebaju dodatnu vodu već će je dobiti iz majčinog mlijeka. One će vjerovatno u ovom vrelim danima tražiti i češće podoje.

Boravak na otvorenom i putovanja (preporuke Instituta za javno zdravlje)

• Izbjegavajte izvođenje bebe ili malog djeteta vani tokom perioda dana kada su velike vrućine, naročito u periodu od 10 do 17sati.

• Ukoliko morate izaći, pobrinite se da dijete bude u hladu ili da je koža zaštićena od sunca komotnom prozračnom odjećom svijetlih boja i šeširom širokog oboda. U hladu drveća temperatura može biti i do 5°C niža u odnosu na okolno područje.

• Ako se izlaganje suncu ne može izbjeći, koristite kreme za sunčanje širokog spektra zaštite namijenjene odgovarajućem uzrastu djece za djelove kože koji se ne mogu zaštititi odjećom. Zapamtite, krema za sunčanje će zaštiti od ultraljubičastih (UV) zraka, ali ne i od vrućine.

• Malu djecu (do 6 mjeseci) uopšte ne izlažite suncu.

• Ako živite u području sa povećanom aktivnošću komaraca, zaštitite nepokrivenu kožu sa sredstvima koja odbijaju insekte prateći uputstva proizvođača.

• Bebe se mogu pregrijati veoma brzo tokom vrućine, a naročito ako se nalaze u autu. Izbjegavajte putovanje po vrućinama. Ukoliko morate putovati, putujte u ranim jutarnjim časovima.

• Pobrinite se da bebe ili djeca nisu izložena sunčevim zracima dok su u autu, jer to takođe može prouzrokovati pregrijavanje. S obzirom da je bebina koža veoma tanka, može doći do opekotina i od količine sunčevog zračenja koje prođe kroz prozor auta, naročito ako koža nije prekrivena.

• Nemojte ih prekrivati pokrivačima ili peškirima kako bi ih zaštitili od sunca jer će to ograničiti kretanje vazduha oko bebe, što će rezultirati povećanjem njihove tjelesne temperature, tj. pregrijavanjem tijela.

• Nikada ne ostavljajte djecu samu u autu, čak i kada je auto klimatizovano.

(roditelji.me)