30-01-2023

Koje vrste sireva možete da jedete ako imate visok nivo holesterola

Visok nivo holesterola doprinosi razvoju srčanih bolesti, koje su vodeći uzrok smrti. Naravno, ishrana je bitna u sprečavanju ovog problema. Postoje određene vrste sireva koje bez straha možete nastaviti da jedete ako imate visok holesterol.

Koje vrste sireva možete da jedete ako imate visok nivo holesterola | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

Mocarela sadrži malu količinu zasićenih masti. Nutricionistkinja Šeril Musato je u razgovoru za Eat This, Not That kazala da ova vrsta sira može očuvati zdravlje srca, a korisna je i za probavu.

Svježi kravlji sir je takođe koristan zato što ima malo masti, a puno proteina. Istraživanja su pokazala da je povezan i da može smanjiti rizik od raka dojke. U njemu se nalazi i fosfor, koji je naročito koristan za trudnice.

Nutricionistkinja Lesli Bonci preporučuje feta sir: 30 grama sadrži otprilike pet grama masti, što je znatno manje u odnosu na druge sireve. Feta i čeri paradajz idealna su kombinacija ukoliko želite jesti zdravo i sačuvati srce.

Rikota isto tako spada u sireve s niskim udjelom masti, prenosi Klix.ba. Međutim, treba napomenuti da ona zapravo nije sir zato što se pravi od surutke koja ostane nakon pripreme drugih sireva. Jedno pakovanje sadrži otprilike 50 kalorija i četiri grama masti.