05-04-2020

Koliko se svijet promijenio: Google objavio podatke o kretanju stanovništva

Google je u četvrtak objavio izvještaje iz 131 države o tome jesu li se smanjile posjete trgovinama, parkovima i drugim mjestima okupljanja u martu, nakon što su mnoge vlade naredile ostanak kod kuće kako bi spriječile širenje koronavirusa.

Koliko se svijet promijenio: Google objavio podatke o kretanju stanovništva | Radio Televizija Budva

Foto:Foto: Kazuhiro Nogi, Andy Buchanan, Justin Sullivan/Getty Images, Miguel Medina / AFP

Google-ova analiza podataka o lokaciji milijardi korisnika pametnih telefona najveći je set podataka dostupan zdravstvenim vlastima o tome poštuju li ljudi mjere karantina.

Izvještaji prikazuju grafikone s posjetama podzemnoj željeznici, autobusnim ili željezničkim stanicama, trgovinama i drugim mjestima između 16. februara i 29. marta ove godine.

U Italiji su posjete trgovinama i mjestima za razonodu, uključujući i restorane i bioskope, pali 94 posto, dok su odlasci na radna mjesta pali za 63 posto. Posjete prodavnicama i apotekama pali su za 85 posto, dok je posjeta parkovima pala za 90 posto, piše Reuters.


Foto: AFP

Za neke države poput Sjedinjenih Država Google je objavio i regionalne podatke. Tako su, na primjer, u saveznoj državi Kaliforniji posjete prodavnicama i mjestima za razonodu pale za 50%. Za razliku od Kalifornije, u Arkansasu, jednoj od rijetkih saveznih država u kojima nije uveden sveobuhvatni karantin, posjete spomenutim lokacijama pale su za svega 29%.

Googleovi podaci pokazuju koliko je izazovno ljude udaljiti jedne od drugih. Odlasci u prodavnice u Singapuru i Velikoj Britaniji u tom su se intervalu povećali jer su u tim zemljama mjere poput karantina tek stupale na snagu. Posjete parkovima u okruzima oko San Franciska u martu su drastično skočile, što je vlasti natjeralo da te lokacije privremeno zatvori.


Foto: AFP

Podaci za Japan, koji nije uveo toliko stroga ograničenja kretanja, kažu da su tamo odlasci u trgovine i mjesta za razonodu pali tek 26 posto, dok su odlasci na posao pali za samo devet posto.

U Hrvatskoj, u razdoblju od 16. februara do 29. marta, posjete trgovinama i mjestima za razonodu pale su za 82 posto, supermarketima, tržnicama i apotekama za 57 posto, parkovima za 45 posto, putničkim terminalima za 74 posto i radnima mjestima za 50 posto. Istovremeno, boravak u domovima porastao je za 15 posto.

Podatke je s nevladinim istraživačima u nekoliko država podijelio i Facebook koji, kao i Google, ima nekoliko milijardi korisnika. No ta ih društvena mreža nije objavila javno.

Koronavirus je diljem svijeta zarazio više od milion ljudi, a od bolesti COVID-19 je prema podacima Reutersa preminulo 52 hiljade ljudi.

Epidemiolozi ističu kako bi analiza kretanja po dobi, prihodima i drugim demografskim podacima mogla prilagoditi obraćanja vlasti javnosti.

Google, koji prikuplja demografske podatke tokom korištenja svojih usluga, tvrdi da ne izvještava o demografskim podacima, no da je otvoren za pružanje dodatnih informacija u narednim izvještajima.

"Ovi izvještaji razvijeni su kako bi bili od pomoći, a da poštuju naše stroge protokole i politike oko privatnosti", napisale su doktorica Karen DeSalvo, čelnica Googlea za zdravlje, te Jen Ficpatrik, potpredsjednica Google Gea, u objavi na blogu.

Google ističe kako je objavio izvještaje da bi izbjegao bilo kakve nejasnoće o tome šta predaje vlastima, u vrijeme dok svijetom traje rasprava o ravnoteži između privatnosti i potencijala korištenja tehnologija za borbu protiv koronavirusa.

Države poput Kine, Singapura i Južne Koreje od svojih državljana traže da koriste aplikacije i druge tehnologije kako bi kontrolisali njihovo poštivanje karantina, no aktivisti tvrde kako to može ugroziti njihove individualne slobode.

Google-ovi izvještaji koriste podatke od korisnika koji su omogućili "istoriju lokacija" na svojim mobilnim telefonima. Korporacija naglašava kako je usvojila tehnološke mjere koje osiguravaju da se u izvještajima ne može identifikovati niti jedan pojedinac.

Nijesu htjeli otkriti da li su primili ikakav pravni zahtjev za detaljnijim informacijama radi borbe protiv širenja zaraze.

Izvor: jutarnji.hr