17-08-2020

Kolone na Sitnici: Na granici sa BiH čeka se i do sat vremena

Na graničnom prelazu Crne Gore sa BIH Sitnica-Zubci, protekla dva dana mogu se vidjeti kilometarske kolone, u oba smjera.

Kolone na Sitnici: Na granici sa BiH čeka se i do sat vremena | Radio Televizija Budva

Kako piše portal Radija Jadran, vozilima su „spojena“ dva prelaza, a na prelazak se čeka i do sat zbog provjere dokumenata, kontrole graničnih i carinskih službi i provjere testova putnika sanitarne inspkecije.

Promet je udvostručen nakon što je objavljeno da je Crma Gora otvorila granice za zemlje okruženja, uz obavezan negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, ili pozitivan rezultat antitijela Elisa serološkog testa, koji je dokaz da je osoba oporavljena nakon infekcije koronavirusom,

Za Radio Jadran načelnik Odjeljena granične policije Herceg Novi Dejan Janković kaže da je 14. avgusta preko Sitnice je u Crnu Goru ušlo 1731 lice i 602 vozila, a iz naše zemlje izašlo 1293 lica i 435 vozila.

"Promet je već juče znatno uvećan. Preko Sitnice je u Crnu Goru ušlo 2868 putnika i 969 vozila, a izašlo 1637 lica i 566 motornih vozila. Putnici koji ulaze, uglavnom, su iz BIH, jer oni iz Srbije nisu mogli tako brzo da pribave negativan PCR test ili pozitivan Elisa. U odnosu na prošli vikend promet na Sitnici je skoro udvostručen, ali, ipak, to je samo 40 odsto prošlogodišnjeg", navodi Janković.

On tvrdi da niko nije vraćen sa ovog graničnog prelaza.

Građani koji dolaze iz Srbije mogu takođe da uđu sa brzim ELISA pozitivnim testom kojeg mogu uraditi i u BIH, ukoliko to nisu uspjeli zbog gužve u Srbiji.


Prema nekim informacijama, taj test u Goraždu košta 15 eura, a u Trebinju 25. Ukoliko je ELISA test negativan onda, ipak, svi moraju da urade PCR test koji je trostruko skuplji.

Inače, uslov za ulazak u Crnu Goru je i da državljani zemalja okruženja u periodu od 15 dana prije dolaska nisu bili u nekoj od država iz kojih nije dozvoljen ulazak.

Na ostalim prelazima mali promet

Prvi put promet na najfrekventnijem prelazu u Crnoj Gori, Debeli brijeg sa Hrvatskom i EU, nešto je manji je nego na Sitnici. Tako je juče u oba smjera registrovano 4443 putnika i 1482 vozila na Debelom brijegu.

Drugi granični prelaz sa Hrvatskom-Kobila, zatim Luka Zelenika i Luka Kumbor Portonovi ne bilježe značajnije promjene u odnosu na protekli period i promet je veoma mali.


Komentari
Nijeste prijavljeni. Prijavite se (Nemate nalog? Registrujte se!)

Vaš komentar...
Pošalji