22-05-2019

Komemorativni skup povodom smrti Miše Janketića

Komemoracija povodom smrti Mihaila Miše Janketića biće održana u petak 24. maja u 10 sati u Crnogorskom narodnom pozorištu. .

Komemorativni skup povodom smrti Miše Janketića | Radio Televizija Budva

Mihailo Miša Janketić bio je jedan od velikana regionalnog glumišta. Ostvario je izuzetne uloge u nekim od najuspješnijih predstava CNP-a, a status počasnog člana koji se dodjeljuje najistaknutijim stvaraocima i saradnicima pozorišta koji su vanrednim rezultatima doprinijeli usponu CNP-a, stekao je 2001. godine. Dobitnik je Godišnje nagrade CNP-a za ulogu Marka Miljanova u predstavi "Marko Miljanov" Novaka Kilibarde u režiji Blagote Erakovića 2000. godine.

U Crnogorskom narodnom pozorištu ostvario je uloge u predstavama: "Pozorište jednog glumca" (1972.god), "Medalja", Veljka Radovića, u režiji Mila Đukanovića (1976.), "Profesionalac", Dušana Kovačevića, u režiji Branislava Mićunovića (1991.), "Gorski vijenac" Petra II Petrovića Njegoša, u režiji Branislava Mićunovića (1997.), "Princeza Ksenija od Crne Gore", Radmile Vojvodić (1997.), "Lažni car Šćepan mali", Petra II Petrovića Njegoša, u režiji Dejana Mijača (1997.), "Marko Miljanov", Novaka Kilibarde, u režiji Blagote Erakovića (2000.), "Elektra" Danila Kiša, u režiji Egona Savina (2000.) i "Jakov grli trnje", Veljka Radovića, u režiji Blagote Erakovića (2005.).

Mihailo Miša Janketić preminuo je 15. maja 2019. godine u Beogradu.

Komemorativni skup organizuju Crnogorsko narodno pozorište i Ministarstvo kulture Crne Gore.