06-08-2023

Kompanija „13. Jul Plantaže“ traži oko 300 dodatnih sezonskih radnika, dobri rezultati dosadašnje berbe

U kompaniji “13. Jul Plantaže” su zadovoljnji kako protiče berba konzumnog voća u vinogradima i voćnjacima ove kompanije. Ipak, nisu u mogućnosti da daju zvaničnu statistiku zbog nepredvidivih vremenskih prilika koje utiču da ova proizvodna godina bude izuzetno teška kada je poljoprivreda u pitanju.

Kompanija „13. Jul Plantaže“ traži oko 300 dodatnih sezonskih radnika, dobri rezultati dosadašnje berbe | Radio Televizija Budva

Foto: mediabiro

“Berba konzumnog voća u kompaniji “13 Jul Plantaže” počela je 29. maja ove godine sa berbom breskve, koja će se u nekih 20 dana privesti kraju. Imajući u vidu vremenske uslove koji su pratili period vegetacije, kao i ubrzano sazrijevanje plodova u početku, možemo, sada već pri kraju, reći da smo zadovoljni berbom breskve, nektarine i kajsije. Ono što je trenutno aktuelno jeste i berba stonog grožđa koja je počela 20. jula i to berbom naše vodeće sorte - Kardinal. Možemo reći da smo izuzetno zadovoljni i ovogodišnjim rodom i kvalitetom Kardinala imajući u vidu i boju i krupnoću bobice, ali i ukus. Vjerujem da tome mogu da posvjedoče i naši potrošači koji jedva čekaju i rado kupuju konzumno voće “Plantaža”,” ispričala je PR menadžerka kompanije “13. Jul Plantaže”, Marija Gašović.

Zbog velikog interesovanja potrošača, Gašović je napomenula da je u maloprodajnim objektima cijena kilograma breskve 1,90€, cijena nektarine je 2€, dok je cijena stonog grožđa Kardinal 2,60€.

Kako bi se ovaj bogati rod voća našao prvo u prodavnicama, ali zatim i na trpezama potrošača potrebna je vrijedna i predana radna snaga koju kompanija “13. Jul Plantaže” uspijeva da obezbijedi iz sezone u sezonu i za koje obezbjeđuje povoljne uslove rada.

“Trenutno je na berbi stonog grožđa angažovano 110 sezonskih radnika. Oni su mahom nerezidenti, odnosno radnici sa strane koji su došli iz zemalja regiona. Ove godine je cijena gajbe kada je u pitanju stono grožđe 50 centi. Za radnike je kao i prethodne godine obezbijeđen smještaj, tu su tri obroka, od kojih je jedan topli, plaćaju se putni troškovi. Za radnike koji su sa teritorije Podgorice obezbijeđen je autobuski prevoz, autobus svakog jutra kreće od lokaliteta ispred Sahat kule i po završetku berbe vraća radnike na isto mjesto polaska,” objasnila je Gašović.

Berba vinskog grožđa će takođe krenuti u narednom periodu. Počeće berbom prvih bijelih vinskih sorti Šardonea, a uslijediće berba crvenih vinskih sorti grožđa. Za ovakav veliki poduhvat kompaniji “13. Jul Plantaže” će trebati veći broj radne snage, te ohrabruju sve zainteresovane da se priključe berbi i iskuse sve benefite koje donosi rad u jednoj od najistaknutijih kompanija u Crnoj Gori.

“Želimo da pozovemo sve zainteresovane da se prijave na poslove berbe kako stonog, tako i vinskog grožđa koja slijedi u narednom periodu, imajući u vidu da je to najveći vinogradarski posao u Evropi. “Plantaže” su vlasnici najvećeg vinograda u jednom kompleksu u Evropi, te zaista imamo potrebu za velikim brojem sezonske snage. Računamo da je taj broj oko 300 dodatnih radnika koji će nam dodatno trebati u narednom periodu. Pozivamo sve zainteresovane da se prijave. Dodatno se mogu informisati u kadrovskoj službi “Plantaža”. saopštila je PR menadžerka.

Osim već pomenute zarade, smještaja i obezbijeđenog prevoza odlična preporuka za priključivanje timu “Plantaža” mogu biti i pozitivna iskustva radnica koje se više od deceniju vraćaju berbi u ovim vinogradima.

“Ovo mi je 11. godina da se vraćam ovdje. Razlozi mog povrarka su i zarada i uslovi rada. Berba ove godine je odlična, vrhunska. Može dobro da se zaradi. Grožđe je dobro, odličog je kvaliteta,” kazala je Vera iz Republike Srpske.

Vrlo pozitivno iskustvo sa radom u vinogradima kompanije “Plantaže” ima i Kosa iz Podgorice, koja je u ovom poslu već 15 godina.

“Ljubav prema ovom poslu prosto treba da osjetite. Ja sam sa ovih posljednjih 15 godina mog života izuzetno zadovoljna i vjerujem da ću se ovim poslov i ovim radom baviti dok god budem mogla,” kazala je Kosa.

(Mediabiro)