09-05-2014

Koncepcija festivala Grad teatar Budva za sada samo u planovima

Pripreme za predstojeći - 28. Festival Grad teatar, pri kraju su, a glavnu riječ na program daće Savjet JU Grad teatar nakon što lokalni parlament verifikuje odluku o njegovom osnivanju.

Koncepcija festivala Grad teatar Budva za sada samo u planovima | Radio Televizija Budva

"Starom savjetu je istekao mandat, a novi bi trebalo da bude izabran na sjednici Skupštine opštine koja se nastavlja 28. aprila. Dakle, očekujemo da savjet početkom maja bude konstituisan i tada usvoji program Festivala" kazao je direktor Grad teatra, Merin Smailagić.

Do sjednice novog savjeta, ističe Smailagić, može se govoriti samo o predlozima i planovima.

"U ovom trenutku, mogu preliminarno da kažem da planiramo tri nove produkcije - Prokleta avlija, Amadeus i Tri sestre. Planiramo da reprizno budu izvedene naše najuspjelije produkcije „Kanjoš Macedonović“ Vide Ognjenović i „Uspavanka za Vuka ničijeg“ Ksenije Popović, a tu je i saradnja sa Srpskim Narodnim pozorištem, koja je proizvela predstavu Sluga dvaju gospodara", kazao je Smailagić.

Muzički dio Grad teatra biće realizovan u saradnji sa Muzičkom akademijom sa Cetinja i sa festivalom Espressivo sa Cetinja.

U likovnom dijelu centralni događaj biće multimedijalna izložba (fotografije, slike, instalacije, video zapisi) o 500 godina otkrića, koja se realizuje u saradnji sa „Strategy art“ iz Beograda. Predstaviće se i Taida Jašarević, akademski slikar iz Bosne i Hercegovine.

Na Trgu pjesnika, u književnom dijelu programa, predstaviće se dobitinik nagrade „Stefan Mitrov Ljubiša“ Miljenko Jergović, laureat NIN-ove nagrade Goran Gocić, kao i Jelena Gošović-Perović.

"Ne možemo još precizirati, ali ove godine je ideja da festival počne 20. juna", istakao je Smailagić.