01-08-2021

Koncert Matije Molčanova i Anđele Vlaović večeras u crkvi Santa Marija

U crkvi Santa Marija u Starom gradu, sa početkom u 21 sat, večeras se nastavlja ovogodišnji muzički program festivala „Grad teatar“. Ljubitelji umjetnosti i kulture imaće priliku da čuju koncert Matije Molčanova (klavir) i Anđele Vlaović (flauta).


Foto: JU Grad teatar

Ove godine, JU „Grad teatar“ će omogućiti mladim muzičarima Budve, srednjoškolcima i studentima, koji su do sada pokazali najbolje rezultate na takmičenjima u sredinama gdje uče, da prikažu dio svog talenta i znanja pred pravom festivalskom publikom.

Selekciju za ovaj dio off programa festivala, pod nazivom Podijum mladih, uradio je pijanista Nikola Vučković.

Matija Molčanov je rođen 08.10.2004. godine u Kotoru. Prve muzičke korake napravio je, na svom neobičnom razvojnom putu, u klasi prof. Biljane Bagarić u ŠOMO Budva, a nastavio školovanje u klasi svog oca, prof. Oleksija Molčanova u Tivtu. Srednju muzičku školu nastavlja 2020. godine na klavirskom odsjeku u istoj klasi. Kao učenik prvog razreda, predstavljao je svoju školu na dva festivala. U februaru 2021. godine, premijerno je izveo kompoziciju, Četiri karakterna komada za djecu, mladog ukrajinskog kompozitora V. Mašike u okviru VII festivala savremene klavirske muzike “Forte Piano” u organizaciji KIC Budo Tomović iz Podgorice. Takođe, uzeo je učešće u projektu “Vivum” u organizaciji Zavoda za školstvo Crne Gore, a pod pokroviteljstvom UNICEF-a. Sarađivao je sa profesorima Bojanom Martinovićem i Nikolom Vučkovićem. U svom dosadašnjem radu, osvojio je brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Anđela Vlaović rođena je u Kotoru 25.11.2006. godine. Počela je da svira flautu sa 6 godina u ŠOMO Budva u klasi prof. Ane Brajak. Učestvovala je na dva državna takmičenja, 2016. godine u Podgorici, kad je osvojila Bronzanu liru i 86,25 bodova i 2019. godine, takođe u Podgorici, kad je osvojila Srebrnu liru i 97,60 bodova. Najznačajnije nastupe imala je u Modernoj galeriji u Starom gradu i u crkvi Santa Maria in Punta na koncertu Djeca Budve 2019. godine. U protekloj školskoj godini proglašena je đakom generacije Muzičke škole i od naredne godine pohađaće Srednju muzičku školu u Tivtu u klasi prof. Brune Matijević.