04-07-2015

Koncert Slobodanke Bobane Dabović - „Oslobađenje tišine“

U utorak 07. jula, sa početkom u 20h u Modernoj galeriji u Budvi biće održan koncert Slobodanke Bobane Dabović, pod nazivom „Oslobađenje tišine“.

Koncert Slobodanke Bobane Dabović - „Oslobađenje tišine“ | Radio Televizija Budva

Autorsko veče mlade kompozitorke dio je projekta čiji je cilj da promoviše i afirmiše kompozitorke kojima je do prošlog vijeka bilo strogo zabranjeno da se bave ovom djelatnošću.

Na programu će se naći djela raznolika po karakteru i sastavu. Sedam eminentnih muzičara izvodiće kompozicije, a oni su: Marko Simović (violina), Ana Živković (violina), Uroš Lapčević (viola), Eden Sekulović (violončelo), Armin Čekić (udaraljke), Milena Kankaraš (klarinet) i Nikola Vučković (klavir).

PROGRAM

1. Ad libitum improvisando br. 3, ,,Odjeci” (2013)
Izvodi: Nikola Vučković, klavir

2. Ad libitum improvisando br. 5, „Lesendro“ (2015)
Izvodi: Nikola Vučković, klavir

3. Gudački duo „Gedeceba“ (2011)
Izvode: Ana Živković, violina i Eden Sekulović, violončelo

4. „Igra“ za klarinet i klavir (2011)
Izvode: Stefan Pavićević, klarinet i Nikola Vučković, klavir

5. „Stražanik“ za violončelo, klavir i tom – tomove (2012)
Izvode: Eden Sekulović, violončelo, Nikola Vučković, klavir i Armin Čekić, tom-tomovi

6. Gudački kvartet br. 1, ,,Intonatori buke” (2013)
Izvode: Marko Simović, violina, Ana Živković, violina, Ilijana Blagojević, viola iEden Sekulović, violončelo

7. Ad libitum improvisando br. 4, ,,Rukovet” (2014)
Izvodi: Slobodanka – Bobana Dabović, klavir

Slobodanka Bobana Dabović rođena je 04. maja 1990. godine u Podgorici (Crna Gora). Ljubav prema muzici pokazala je još od malih nogu. U jedanaestoj godini bilježi svoje prve javne nastupe u školskim priredbama.

Osnovno i srednje mužičko obrazovanje je stekla u školi za muziku i balet „Vasa Pavić“ u Podgorici, klavirski odsijek, u klasama prof. Miladina Peruničića i profesorke Anke Asanović.

Godine 2009. upisuje Akademiju umetnosti u Novom Sadu, muzički departman, smjer kompozicija, u klasi profesora Zorana Mulića. Prvu ozbiljnu kompoziciju je napisala u 19-oj godini. Kompozicija nosi naziv Ad Libitum Improvisando No.1 za klavir.

Godine 2013. stiče zvanje diplomirani kompozitor. Iste godine, uspješno upisuje master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Zorana Mulića. Godine 2015. stiče zvanje magistra odbranom rada Koncertni stav za simfonijski orkestar. Kompozicije su joj se izvodile u okviru: festivala A fest u Novom Sadu; Klavirski praktikum (izvođač je bila ona sama) u Novom Sadu; projekta Kompozitorke iz sjenke u KICu “Budo Tomović” u Podgorici. Poznati crnogorski reditelj Momir Matović je upotrijebio djelove iz njene dvije kompozicije (Gedeceba i Stražanik) za svoj film Jedan dan života. Takođe joj se klavirska kompozicija Ad libitum improvisando br.4 “Rukoveti” našla na CDu u okviru časopisa Muzika klasika, koju je izvodila u okviru projekta Omaž Stevanu St. Mokranjcu u Novom Sadu.