25-05-2023

Konferencija o zelenoj ekonomiji i biznisu od danas do subote u Budvi

Montenegrin International Conference on Economics & Business (MICEB) konferencija, koju organizuje Ekonomski fakultet, održaće se od danas do subote u hotelu Avala u Budvi.


Foto: arhiva

Tema konferencije je, kako je objašnjeno, Održivi razvoj – tranzicija ka zelenoj ekonomiji, a misija da pokrene akademsku i stručnu debatu o najvažnijim temama iz oblasti održivog razvoja u cilju stvaranja optimalnog ambijenta za primjenu koncepta zelene ekonomije.

Konferencija, čiji je pokrovitelj Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma, okupiće renomirane naučnike i istraživače, predstavnike međunarodne poslovne zajednice kao i kreatore ekonomskih politika. Više od 170 (ko)autora iz 15 zemalja prijavilo je radove za učešće.

Na svečanom otvaranju konferencije govoriće ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa i dekan Ekonomskog fakulteta Mijat Jocović, nakon čega će uslijediti uvodno izlaganje slovenačkog privrednika Janeza Škrabeca.

Na plenarnoj sesiji o prednostima, izazovima i rizicima tranzicije ka zelenoj ekonomiji govoriće profesor emeritus sa Erasmus School of Economics u Roterdamu, Roy Thurik, profesorica sa King's College London Megan Bowman, premijer Dritan Abazović, izvršni direktor Elektroprivrede (EPCG) Nikola Rovčanin, partner u kompaniji Chayton Capital, Jaromir Peklo i izvršni direktor EBRD Montenegro, Remon Zakaria.

Sledećeg dana konferencije biće održano gostujuće predavanje na temu Performanse crnogorske ekonomije: izazovi i perspektive, predsjednika Crne Gore gospodina Jakova Milatovića, a razgovor sa njim vodiće profesorica Ekonomskog fakulteta, Gordana Đurović.

Nakon toga, biće prezentovane makroekonomske prognoze za Crnu Goru koje će u saopštiti Velimir Bole sa Ekonomskog instituta Pravnog fakulteta u Ljubljani.

Partneri u organizaciji konferencije su EPCG, Chayton Capital, Hipotekarna banka, dok su medijski partneri Bankar.me i Ninamedia.