23-06-2023

Konkurs za sufinansiranje školarine za 60 kandidata

Ministarstvo prosvjete je objavilo Konkurs po kojem će sufinansirati školarinu za 60 kandidata upisanih u prvu godinu master studija u zemlji i inostranstvu studijske 2022/23. godine, i to po deset iz oblasti prirodno-matematičkih, tehničko-tehnoloških, medicinskih, poljoprivrednih, društvenih i humanističkih nauka, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Konkurs za sufinansiranje školarine za 60 kandidata | Radio Televizija Budva

Ministarstvo prosvjete (Foto: RTCG)

"Kandidati moraju imati prosječnu ocjenu na osnovnim studijama najmanje 9,00 i specijalističkim studijama najmanje 9,00 (društvene i humanističke nauke), odnosno najmanje 8,50 na osnovnim studijama i najmanje 8,50 na specijalističkim studijama, da imaju preporuke dva profesora, da posjeduju znanje jednog svjetskog jezika, da nemaju u potpunosti pokrivene troškove školarine iz drugih izvora i da su državljani Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Kandidatima će se sufinansirati školarina na master studijama u iznosu do 500 eura.

Ministarstvo prosvjete će, takođe, sufinansirati školarinu za 24 kandidata upisanih u prvu godinu doktorskih studija u zemlji i inostranstvu studijske 2022/2023. godine, i to po četiri iz oblasti prirodno-matematičkih, tehničko-tehnoloških, medicinskih, poljoprivrednih, društvenih i humanističkih nauka.

"Na doktorskim studijama će se kandidatima sufinasirati školarina u iznosu do 1.000 eura", navodi se u saopštenju.

Konkurs za sufinansiranje školarina na master i doktorskim studijama biće otvoren do 22. septembra 2023. godine.

"Za studente s ustanova visokog obrazovanja u Crnoj Gori, Ministarstvo prosvjete će sufinansirati putne troškove i to za studente, dobitnike stipendija za studijske boravke u 2023. godini u minimalnom trajanju od 21 dan, po osnovu programa mobilnosti. Izuzetno, putni troškovi se mogu sufinansirati za dobitnike CEEPUS stipendije iako je studijski boravak kraći od 21 dan za ljetnje škole i istraživačke boravke", kazali su iz Ministarstva.

Putni troškovi se sufinansiraju jedanput u toku jedne kalendarske godine i za nastavno osoblje, dobitnike CEEPUS stipendije, dobitnike stipendija stranih vlada za 2023/2024. godinu, koje se realizuju preko Ministarstva prosvjete.

Za programe mobilnosti i stipendije stranih vlada Ministarstvo će sufinansirati putne troškove u iznosu do 200 eura. Konkurs za ove namjene biće otvoren do 15. decembra 2023. godine.