01-05-2019

Kontrola buke u kafićima počinje danas

Pravilnik kojim bi trebalo da se obezbjede preduslovi za prevazilaženje problema bukom od preglasne muzike iz ugostiteljskih objekata, počeće da se primjenjuje danas.

Kontrola buke u kafićima počinje danas | Radio Televizija Budva

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma podsjetili su, da su Zakonom o turizmu i ugostiteljstvu, između ostalog, propisane odredbe koje se odnose na zaštitu od buke od elektroakustičkih i/ili akustičkih uređaja, kojim je definisana i uloga ovlašćenih organizacija akreditovanih za mjerenje buke, kojih u Crnoj Gori ima četiri.

“Zaštita od buke je u isključivoj nadležnosti lokalne samouprave i u postupku sprovođenja inspekcijskog nadzora kod zaštite od buke posebnu ulogu imaju ovlašćeni organi lokalne uprave - komunalna ili lokalna turistička inspekcija, zavisno od sistematizacije i organizacije rada, kao i komunalna policija koja obavlja mjerenje”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je Pravilnik izrađen u okviru nastojanja da se zakonskim i podzakonskim propisima obezbijede preduslovi za prevazilaženje dugogodišnjeg problema buke od preglasne muzike iz ugostiteljskih objekata.

Ministarstvo je, u cilju efikasnijeg eliminisanja, odnosno minimiziranja problema buke, izradilo uputstvo za provođenje zakonskih mjera i radnji za zaštitu od buke od elektrokustičkih i/ill akustičkih uređaja koje će biti objavljeno na sajtu tog Vladinog resora i upućeno lokalnim samoupravama.