27-09-2023

Korać sumnja u opstrukcije, nije dobila nalaz obdukcije

Više državno tužilaštvo (VDT) formiralo je predmet povodom krivične prijave koju je podnio član porodice pacijenta kojeg je operisao vaskularni hirurg dr Nikola Fatić, rekla je za Portal RTCG rukovoditeljka VDT-a Lepa Medenica.

Korać sumnja u opstrukcije, nije dobila nalaz obdukcije | Radio Televizija Budva

KCCG (Foto: rtcg.me)

Ona je istakla da je predmet ranije bio u nadležnosti Osnovnog državnog tužilaštva (ODT), a danas je proslijeđen VDT-u. Ovaj predmet je formiran povodom krivične prijave člana porodice preminulog pacijenta.

VDT će zatražiti i obdukcioni nalaz koji je gotov, ali detalji nijesu poznati javnosti, jer Klinički centar Crne Gore nije objavio što u tom važnom dokumentu piše.

Zapisnik o obdukciji nije dostavljen ni advokatici porodice preminulog pacijenta Kseniji Korać koja smatra da je u pitanju opstrukcija. Ona je u ime porodice podnijela krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu, a spisi predmeta su danas dostavljeni VDT na dalje postupanje.

“Zapisnik sa obdukcije jos uvijek nije dostavljen ni meni ni porodici Perović. Nedopustivo je da porodica iz medija jutros saznaje da je zapisnik završen i da je konzilijum patologa utvrdio neposredni uzrok smrti, a da prethodno vođa tima patologa nije o tome obavijestila porodicu preminulog pacijenta”, kazala je Korać Portalu RTCG.

Navela je da je iznenađena ovakvim postupanjem Centra za patologiju, jer je prije svega nekoliko dana obavila razgovor sa doktorkom koja je bila vođa tima, i dobila obećanje da ce zapisnik biti vrlo brzo završen.

“Do sada su se strogo držale u tajnosti informacije o stanju pacijenta koji je liječen u Kliničkom centru, a sada se od porodice sakrila čak i informacija da je zapisnik sa obdukcije završen. Zbog svega toga, osnovano sumnjam da postoje brojne opstrukcije u radu. Očekujem da će tužilaštvo u što kraćem roku otvoriti istragu, i da će istraga pokazati da li se u ovom slučaju radi o odgovornosti samo jednog ljekara, ili eventualno više njih”, navela je Korać.

Kćerka preminulog pacijenta, Jelena Perović Stanjević navela je da je šokirana i duboko potresena sto ih niko nije obavijestio da je zapisnik sa obdukcije završen, već su o tome saznali iz medija.

“Ako je Klinički centar smatrao da nas kao porodicu niko ne treba da obavijesti da je završen zapisnik i da je obdukcija pokazala šta je uzrok smrti, onda u ovakvoj situaciji, nama jedino preostaje da se preko advokata borimo i za taj zapisnik “ kazala je ona.

Iz Kliničkog centra Crne Gore danas je saopšteno da je završen nalaz patoanatomske obdukcije pacijenta kojeg je operisao vaskularni hirurg Nikola Fatić, te da je konzilijum patologa ustanovio neposredni uzrok smrti pacijenta M.P.

Prethodno je, kako su kazali u KCCG, bilo obavljeno i sudsko medicinsko vještačenje dijela tijela na zahtjev Osnovnog državnog tužilaštva čiji je nalaz proslijeđen 22. septembra.

“Nakon završetka svih radnji u vezi sa gore navedenim, obratićemo se javnosti sa činjenicama koje smo ustanovili”, naveli su iz Kliničkog centra.

Prije desetak dana Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet protiv Fatića, jer je, kako su tada naveli neovlašćeno iznio teglu sa djelovima organa koje je uklonio nakon operacije.

Fatića je za navodno nesavjesno liječenje policiji prijavila porodica pacijenta kojeg je operisao, a koji je preminuo nekoliko dana nakon toga.

U prijavi protiv njega je, kako su mediji već pisali, navedeno da je teglu sa odstranjenim dijelom organa odnio u svoju privatnu ordinaciju kako bi prikrio dokaze. U prijavi koja je podnešena Upravi policije se navodi i da su članovi porodice došli u privatnu ordinaciju doktora i vidjeli teglu na kojoj je bila etiketa sa imenom preminulog.