05-03-2020

Koronavirus koštao svjetske lance 50 milijardi USD

Svjetsku trgovinu ometa usporavanje proizvodnje u Kini zbog izbijanja koronavirusa, što bi moglo da rezultira padom izvoza od 50 milijardi USD u globalnim lancima, procjene su Agencije Ujedinjenih nacija za trgovinu i ekonomski razvoj (UNCTAD), prenosi agencija Mina.

Koronavirus koštao svjetske lance 50 milijardi USD | Radio Televizija Budva

Foto: Ilustracija/Pixabay

Iz UNCTAD-a su saopštili da je Kina proizvodni centar mnogih globalnih poslovnih operacija, pa usporavanje kineske proizvodnje utiče na bilo koju zemlju u zavisnosti od toga koliko su njene industrije zavisne od kineskih dobavljača.

Prema procjenama UNCTAD-a, najugroženiji sektori uključuju precizne instrumente, mašine, automobilsku i komunikacionu opremu.

Među najugroženijim ekonomijama su Evropska unija, sa 15,6 milijardi USD, Sjedinjene Američke Države 5,8 milijardi USD, Japan 5,2 milijarde USD, Koreja 3,8 milijardi USD, kineska provincija Tajvan 2,6 milijardi USD i Vijetnam 2,3 milijarde USD.

UNCTAD je saopštio da su procijenjeni globalni efekti COVID-19 podložni promjenama u zavisnosti od zadržavanja virusa i promjena u izvorima snabdjevanja.