22-12-2022

Kostić: Važna je interakcija mladih sa lokalnom zajedincom

Đački parlament SMŠ "Danilo Kiš" iz Budve organizovao je Dan mobilnosti mladih, kakav je to projekat i šta podrazumijeva kazao je u emisiji "Jutrom iz Budve" predsjednik Đačkog parlamenta, Marko Kostić.


Foto: FB/SMŠ "Danilo Kiš"

Projekat "Dan mobilnosti mladih"

"Počeo bih od konstitutivne sjednice parlamenta gdje su đaci pokazali spremnost i želju da ove godine realizujemo mnogo projekata, a samim tim i da izvršimo primarnu funkciju parlamenta a to je da poboljšamo status učenika u lokalnoj zajednici. Što se tiče projekta "Dan mobilnosti mladih" jednoglasno je donijeta odluka da se taj projekat sprovede i učestvuju 22 privatno-javna preduzeća. Toga dana, određeni broj đaka ide u jedno preduzeće i za neku simboličnu dnevnicu odrađuje posao toga dana i te dnevnice se kasnije uplaćuju na račun škole ali je naravno unaprijed određeno za šta je novac opredijeljen, a to su neki tehnički uslovi rada i ono što je đacima neophodno", kazao je Kostić.


Foto: Printscreen

Važna je interakcija mladih sa lokalnom zajedincom

"Ovim projektom dolazi do veoma bitne interakcije mladih sa lokalnom zajednicom, jer đaci stiču neka nova iskustva što im je od velikog značaja za dalju budućnost. Svaki đak bira posao prema svom interesovanju, a moram da kažem da učestvuje oko 100 đaka. Najviše interesovanja imamo za Turističku organizaciju, Morsko dobro i Opštinu Budva. Moram da se zahvalim Opštini ali i svim ostalim javnim preduzećima koja su nam izašla u susret", istakao je on.Aktivnosti koje Đački parlament realizuje

"Bilo je dosta radionica a posebno na neke važnije datume poput Dana tolerancije, Svjetskog dana borbe protiv SIDA-e gdje su organizovana i predavanja. Trudimo se da što više tih međunarodnih dana ispratimo i realizujemo što više projekata. U narednom periodu trudićemo se da spremimo nešto što je interesantno đacima, a u sledećem polugodištu spremamo i neke humanitarne akcije", zaključio je on.