02-10-2023

Kotarac: Komunikacija je osnov i ključ svega

Dugogodišnja novinarka, urednica i PR menadžerka Tijana Kotarac vodi besplatne radionice komunikologije za djecu uzrasta od 10 do 19 godina koje su nakon ljetnje pauze nastavljene u okviru Media kluba Dukley Academy.


Kotarac / Foto: printscreen

Nakon uspješnog završenog zimsko/proljećnog semestra i ljetnje pauze, Dukley Academy opet je pokrenuo besplatne radionice za svu zainteresovanu djecu iz Budve, u okviru kontinuirane akcije razvijanja neformalnog obrazovanja i lijepih odnosa sa zajednicom u okviru društveno-odgovornih projekata.

Klub komunikologije je namijenjen djeci i omladini uzrasta od 10 do 19 godina, vodi ga Tijana Kotarac dugogodišnja novinarka, urednica i PR menadžerka koja je gostujući u jutarnjem programu TV Budva govorila o radu sa djecom i budućim planovima.

"Ponovo smo se okupili, malo razgovarali o nekim planovima i aranžmanima. Djeca će sada učestvovati u vođenju programa za Dan širuna, biće to mnogima prvi javni nastup. Imamo još djece koja su se prijavila, ali gledamo da uspostavimo neke dobre termine za održavanje radionice. U našem klubu je pomjerena granica djece od 10 do 19 godina. Ove godine nam se javljaju mlađi, sa kojima je lakše raditi i postaviti neke nove standarde", kazala je ona.

Radionice se održavaju srijedom od 17.30h do 19.30h u zgradi Harmonija na Zavali, ali u planu je promjena termina koji bi bio prilagođen dječijim obavezama u školi i njihovim vannastavnim aktivnostima.

"Fantastični su uslovi u zgradi Harmonije na Zavali u Dukley školi, imamo mir i tišinu, sve su prostorije renovirane, imamo dosta pomagala što je jako bitno za sve to što mi govorimo i radimo. Razmišljam o tome da vikendom pokrenemo čas, odnosno okupljanje koje će biti subotom ujutru i da se nalazimo svake dvije sedmice po više sati da bismo onda imali neki efekat. Termine još uvijek dogovaramo i još uvijek je otvoren upis jer što nas je više to ćemo oformiti raznovrsnije grupe", istakla je.

Kotarac dodaje da djeca najviše znanja usvajaju kroz igru i šalu.

"Jako je teško zaintrigirati djecu od 13 ili 14 godina, ali smo mi uspjeli da ih animiramo i veoma smo ponosni na to. Ja stalno govorim koliko je znanje važno, koliko je važno da čitaju. Sve to gledamo da bude kroz igru, šalu, kvizove. Djeca vole da budu intrigirana, da ih neko malo isprocira da izvuiče iz njih to znanje. Sa polaznicima koji su prošli zimski semestar radiće se malo drugačiji program, više ćemo se baviti medijskom pismenošću, medijima uopšte. Mislim da ćemo ove godine imati lijepu saradnju i sa RTV Budva da oni mogu da dođu i da vide kako izgleda proces rada. Ono što znamo želimo i da prenesemo, sjutra će ta djeca možda i nas učiti i to će biti najljepše", dodala je.

Komunikacija je osnov i ključ svega, kada bismo svi bolje komunicirali, rekli ono što nas muči i kada bismo pokušavali da pričom riješimo problem mnoge loše stvari se ne bi dešavale, zaključila je Kotarac.

J.M.