11-02-2019

Kotor na listi 15 najboljih evropskih destinacija

Kotor je, nakon glasanja, zauzeo 13. poziciju na zvaničnoj listi 15 najboljih evropskih destinacija – European Best Destinations 2019.

Kotor na listi 15 najboljih evropskih destinacija | Radio Televizija Budva

Kotor se, u konkurenciji među 20 gradova, plasirao ispred Firence, Rige, Pariza, Londona, Beča, Brisela i Berlina, prenosi portal Boka news.

U glasanju su učestvovali ljubitelji kulturnog turizma iz 153 zemlje, a na zvaničnom sajtu EBD navedeno je da je Kotor idealna destinacija za one koji traže autentičnost i novo iskustvo.

"Kotor je odličan izbor za one koji se ne mogu opredijeliti između sunčanja tokom opuštajućeg odmora i otkrivanja kulturno-istorijskog naslijeđa, porodičnog odmora ili romantičnog putovanja", rekli su iz EBD-a.

Iz EBD-a su kazali da je Kotor pogodan za svakoga, kao i da se odustane od velikih prijestonica i pronađe miran odmor u Kotoru.

Kriterijumi za uvrštavanje na tu listu podrazumijevaju da je riječ o destinaciji kulturnog turizma sa najboljim odnosom raznovrsnosti ponude, dostupnosti i cijene.

Na vrhu liste najboljih evropskih destinacija našla se Budimpešta, koja ima najbolji spoj kulturnih sadržaja, gastronomske ponude, termalnih voda i znamenitosti svjetske baštine.

EBD je organizacija sa sjedištem u Briselu čija je uloga promocija kulture i turizma u Evropi, a u partnerstvu sa više od 300 turističkih predstavništava i EDEN mrežom Evropske komisije, djeluje u pravcu boljeg upoznavanja sa potencijalima evropskih destinacija.