04-02-2021

Krapović: Ivanović se suprotno zakonu bavio bankarskim poslovima

Akciju hapšenja osoba za koje se vjeruje da su zloupotrijebili službeni položaj i nesavjesno radili prilikom raspodjele i trošenja novca od kredita iz Abu Dabi fonda, Specijalno državno tužilaštvo započelo je danas tokom prijepodneva. Podsjećamo, poslanik Demokrata u Skupštini Crne Gore, Dragan Krapović još ljetos je praktično nacrtao odgovornost.


Foto: Arhiva

Tokom današnje akcije, u zgradu SDT-a na saslušanje je pozvan i nekadašnji ministar poljoprivrede i savjetnik predsjednika Crne Gore Petar Ivanović, o čijem je nezakonitom bankarskom poslovanju u slučaju Abu Dabi fonda Krapović govorio u emisiji "Načisto" na TV Vijesti, na temu kako se kroji pravosuđe i zvanična istina u Crnoj Gori.

"Imamo Abu Dabi fond gdje se, jedan kroz jedan, gospodin Petar Ivanović, savjetnik u kabinetu predsjednika Đukanovića i poslanik DPS-a, potpuno jasno i suptorno zakonu na čelu Ministarstva poljoprivrede bavio bankarskim poslovima. Jasno je da po Zakonu o bankama i Centralnoj banci na tako nešto nije imao pravo. Za takvo djelo je zaprećena kazna zatvora do pet godina", rekao je tada Krapović.



Video: Youtube/Vijesti online

On je ukazao na situaciju da je podijeljeno 23 od 50 miliona na devet kompanija.

"Četiri od devet kompanija su zloupotrijebile ta sredstva i trošila ih nenamjenski", kazao je Krapović.

Biznis planove je, rekao je Krapović, radila firma CEED čiji je originalni osnivač bio Ivanović. To je, dodao je on, otkriveno 2014. godine.

Krapović je tada naglasio da pomenuto budi sumnju kod Evropske komisije i na svim relevantnim međunarodnim adresama.

Akcija SDT-a

Danas su tokom prijepodneva, uhapšeni osumnjičeni za nenamjensku raspodjelu i trošenje novca od kredita iz Abu Dabi fonda.

Najprije je slobode lišen donedavni predsjednik Investiciono razvojnog fonda (IRF) Zoran Vukčević, a po nalogu SDT-a, privedeni su i bivši ministar poljoprivede u prelaznoj Vladi 2016. Budimir Mugoša ali i procjenitelj Milan Adžić. Njima se na teret stavlja sumnja u krivično djelo - nesavjestan rad u službi. Mugoša je pušten nakon saslušanja.

"Vijesti" su danas pisale da je za tužioce sporno što je Ministarstvo poljoprivrede u projektu ADMAS direktno primalo novac iz pomenutog fonda, a zatim i to što su preko računa Prve banke odobravani krediti firmama koje su se javile na konkurs. Pomenuto se poklapa sa navodima poslanika Krapovića koje je iznio ljetos gostujući na TV Vijesti.

O kreditima iz Abu Dabi fonda, u martu 2019. godine, pisala je i redakcija emisije "Mehanizam", koja je emitovana na Televiziji Crne Gore.



Video: Youtube/Mehanizam TV

Kako je tada naznačeno, sredstva od 50 miliona eura, zbog niza odluka nadležnih institucija nisu iskorišćena na način zbog kojih bi se Vlada zadužila u ime građana.



D.B./M.S.