19-08-2020

Krapović: NKT (DPS) uništio crnogorski turizam

"Poštovani građani, moram javno konstatovati da je DPS (NKT) isključivi krivac za potpuni fijasko u turizmu Crne Gore. Ono što je, takođe, potpuno jasno, to je da su posljedice odluka DPS-a (Vlade i NKT-a) dalekosežne i svakako dugotrajne, dakle – njihov poguban efekat će nas pratiti i opterećivati barem još nekoliko sezona", saopštio je potpredsjednik Demokrata, Dragan Krapović.



Prema njegovim riječima nakon godina i decenija bezobzirnog pristupa gomilanja kapaciteta po primorju države, besomučne gradnje velikih rizorta na našoj maloj obali, potrošnje i rasprodaje resursa svih građana Crne Gore došli smo, kako dodaje, nažalost, u situaciju da u potpunosti zavisimo od turizma i ugostiteljstva.

"Danas, zahvaljujući DPS-u, imamo jednostrano orjentisanu ekonomiju, koja, iako troši naše prirodne i prostorne resurse kao da sjutra ne postoji, vrlo je ranjiva i njen efekat je vrlo mali u smislu poboljšanja kvaliteta života građana, a vrlo veliki, recimo – kod pranja novca, čak i u globalnim okvirima", istakao je Krapović.

On objašnjava da današnja vremena, vremena krize koronavirusa, stavljaju sve ekonomije svijeta pred velika iskušenja, ali, kako dodaje, svi u svijetu, a posebno u našem bližem okruženju, imaju reakciju, vuku poteze i donose mjere koje omogućavaju da se, koliko je moguće, preduprijedi kriza i njeni efekti.

"Dakle, svi imaju reakciju, osim nas, u Crnoj Gori. Nama je turizam, a samim tim i cijela privreda, ugašen pojavom virusa, i to – kao pritiskom na dugme. Kada pogledate šta se dešava i regionu, kako prolaze Hrvatska, Albanija itd., jednostavno je jasno da je DPS, prvo, doveo našu ekonomiju i turizam u veoma lošu poziciju, drugo, da nas je korona kriza pogodila jače nego druge zbog grešaka ove i prethodnih Vlada DPS-a, a treće, da zbog interesa politike i partije čak ni ono što smo mogli izvući od ove sezone, nismo izvukli. Mjere pomoći Vlade DPS-a turizmu su praktično zanemarljive i veoma slabe, dominatno su usmjerene ka onima kojima smo već dali male poreze, zemlju u bescijenje, oslobađali ih komunalija i taksi itd., itd., dok teret krize, u najvećoj mjeri, nose oni, pojedinačno, najmanji, a ukupno – najveći, dakle – mikro, mala i srednja preduzeća. Paralelno sa tim, mjere NKT-a (DPS-a), koje su mnogo više usmjerene na političke, nego na zdravstvene i ekonomske efekte, učinile su da je ovo sigurno najgora sezona u istoriji Crne Gore!", naveo je Krapović.

Političko inaćenje i namjerna izolacija Crne Gore, oholo, kratkovido i pompezno proglašavanje corona free destinacije, te potpuno odsustvo vizije i plana odgovora na krizu učinili su, kako dodaje Krapović, da, prvo, nismo sačuvali zdravlje, a drugo – da smo uništili sopstvenu ekonomiju. "Sve i da su upravo to htjeli, toliko pogubne rezultate je bilo teško ostvariti!", kazao je on u saopštenju.

"Vlada Duška Markovića i DPS-a, na kraju ovog mandata i na svom političkom kraju, pokušali su ublažiti katastrofalne posljedice djelovanja, licemjernim usvajanjem mjera smanjenja PDV-a na godinu dana, a onda, naravno, nazad na staro. Ta bi mjera trebalo da bude na snazi bar sljedećih pet godina!", istakao je Krapović.

Krapović takođe navodi da otvaranje granica krajem avgusta neće donijeti željeni efekat, osim možda u političkom, izbornom smislu.

"Naime, velika većina naših gostiju su već bili na odmoru ili su isplanirali i platili odmor, i to na drugim, konkurentskim destinacijama! Te goste smo već izgubili za sledećih nekoliko sezona i, kao što rekoh na početku, dalekosežne posljedice samoubilačke politike Đukanovića, Markovića, Gvozdenovića, Simovića i ostalih ćemo osjećati još veoma dugo, ali je, ipak, za utjehu to što, nakon 30-og avgusta, oni neće dobiti priliku da unište ovo što nisu uspjeli do sada! U kriznim vremenima, državi i sistemu su potrebni ozbiljni i odgovorni ljudi, a turizmu je potrebno znanje i politička stabilnost i mir, zato glasajte mirne duše za znanje i mir, jer MIR JE NAŠA NACIJA!", poručio je Krapović.