04-09-2017

Krapović: Obrazovanje i potrebe školaraca jedan od prioriteta

Iako finansijski sistem Crne Gore ne predviđa participiranje lokalne samouprave u finansiranju obaveza obrazovnih ustanova, Opština Budva u skladu sa mogućnostima to ipak radi, istaknuto je danas tokom posjeta svim obrazovnim ustanovama povodom prvog dana školske 2017/2018. godine.

Krapović: Obrazovanje i potrebe školaraca jedan od prioriteta | Radio Televizija Budva

Obilazeći prostorije centralnog vrtića u Budvi, predsjednik Opštine Dragan Krapović je izrazio zadovoljstvo zatečenim stanjem iako je evidentan nedostatak prostora.

"Atmosfera je zaista dobra, jedini problem je prebukiranost u šta smo se uvjerili i današnjim obilaskom objekta u Budvi. Opština će uraditi sve da unaprijedi uslove u predškolskoj ustanovi, a očekujem i doprinos resornog Ministarstva kako bi sledeću školsku godinu dočekali sa znatno boljim i unapređenijim predškolskim obrazovanjem i uslovima boravka mališana u vrtićima", istakao je predsjednik Krapović.Iako JPU Ljubica V. Jovanović Maše ima dva objekta u Budvi i po jedan u Svetom Stefanu i Petrovcu,stekli su se uslovi za izgradnju novog vrtića, posebno u Budvi, što je opština prepoznala i, prema riječima Krapovića, već opredijelila zemljište u Dubovici oslobođeno komunalija.

"Mi smo kao lokalna uprava još u januaru ove godine kandidovali dva projekta kod Ministarstva ekonomije, a jedan od njih je vrtić u Dubovici za koji je već odvojeno zemljište oslobođeno komunalija, urađena prostorno planska dokumentacija, mislim da postoji i projekat i neki premjeri i predračun radova. Još jednom ćemo uputiti uregenciju Ministarstvu i uz nju izraziti spremnost Opštine Budva da participira sa značajnim sredstvima u tom projektu. Mislim da je to jedan od prioriteta ove Opštine i očekujem da bude završen, ako ne sledeće, onda 2019. godine", naglasio je Krapović.

Kako je istakla direktorica vrtića Vera Šaranović, ove školske godine upisano je 1161 dijete raspoređeno u 32 grupe.

"Nadamo se da će i tri prostora koje nam je Opština Budva opredijelila u TQ Plazi malo rasteretiti trenutno stanje u našim objektima", kazala je Šaranović.

Opština Budva je za ovu školsku godinu obezbijedila udžbenike za učenike svih razreda osnovnih škola u Budvi i Petrovcu, a predsjednik Krapović je srećan početak osnovnog školovanja poželio prvacima u osnovnoj školi Stefan Mitrov Ljubiša.Ističući da je osnovna škola temelj kuće budućeg obrazovanja, on je kazao da je Opština učinila mali napor kako bi olakšala roditeljima pripremu osnovaca za novu školsku godinu.

"Apelujem na sve da se ti udžbenici čuvaju kako bi se mogli koristiti i u narednim godinama, a da bi mi sledeće godine na neki drugi način mogli da unaprijedimo osnovno obrazovanje i vaše živote", istakao je Krapović.

Podsjećajući da je u ovoj školskoj godini prvi razred upisalo 150 učenika koji su raspoređeni u šest odjeljenja, direktorica Jasminka Šćepanović je kazala da oni predstavljaju najsjajniji biser svake škole.

"U meni budite i pokrećete osjećaj sreće i nježnosti kada vidim bezbrižnost i dječju razdraganost kojom plijenite, ali i ogromno poštovanje prema onome što ćete postati. Danas ovdje počinjemo jedan ozbiljan posao, ali čuvamo radost i toplinu djetinjstva", naglasila je direktorica Šćepanović.

Iako finansijski sistem Crne Gore ne predviđa participiranje lokalne samouprave u finansiranju obaveza obrazovnih ustanova, Opština Budva, prema riječima potpredsjednika Mihaila Đurovića, u skladu sa mogućnostima to ipak radi, pa i kada je SMŠ Danilo Kiš u pitanju."Mi smo od samog početka odredili obrazovanje kao jedan od prioriteta u svom radu iako ono nije naša izvorna obaveza. Za ovu školu raspisan je i završen tender za rekonstrukciju toaleta, a ostaje otvoren jedan od najvećih problema, izgradnja fiskulturne sale. Za narednu godinu pokušaćemo da obezbijedimo sredstva za nabavku odgovarajuće opreme o čemu smo se već dogovorili sa rukovodstvom škole", istakao je potpredsjednik Đurović.

Pomoćnica direktorice škole Nevenka Vlačić je podsjetila da su prvi razred ove školske godine upisala 204 učenika koji su raspoređeni u devet odjeljenja i to tri gimnazije, po jedno turistički tehničar i ekonomski tehničar, te dva odjeljenja tehničara kulinarstva i jedno restoratera.


M.Mijušković