03-12-2020

Krapović: Očekuje se početak nove ere u Crnoj Gori

Na današnjoj sjednici Skupštine Crne Gore na kojoj se raspravlja o novoj Vladi, poslanik Demokrata Dragan Krapović poručio je da je današnji dan važan i istorijski, jer se očekuje početak nove ere u Crnoj Gori. On je u svom obraćanju iznio nekoliko opservacija kritikujući rad bivše vlasti, ali je govorio i o izazovima koji očekuju novu Vladu.


Krapović, Foto: Printscreen

"Očekivanja nas poslanika, ali i građana su izuzetno visoka. Naravno, svaki početak je sam po sebi težak. Međutim, ovaj naš početak je dodatno opterećen hroničnim i akutnim problemima naše zajednice. Stoga, zdrav razum nalaže da vlast mora biti formirana u punom kapacitetu i mora odmah krenuti da radi punom parom", rekao je Krapović.

Kako je dodao, poslije 30 godina u istoriju odlazi jedan “iskvaren i truo sistem”. Krapović je posljednju Vladu DPS-a okarakterisao kao možda najlošiju do sada.

"U prethodnom manadatu, nažalost, Crna Gora je izgubila mnogo i na spoljnom i na unutrašnjem planu. Na spoljnom planu, tu mislim na praktično potpuno zaustavljen proces integracija u EU. Na unutrašnjem planu, mislim na urušenost institucija koje su ionako bile na izdisaju, u smislu povjerenja građana u njih", rekao je on.

U tekućoj godini izgubili smo i zdravlje i ekonomiju, smatra Krapović, ističući da se zanemaruje činjenica da u članu 1. Ustava piše da je Crna Gora ekološka država.

"Očigledno nikoga u ovom parlamentu i bivšoj državnoj upravi ne interesuje što u članu 1. Ustava piše da je Crna Gora ekološka država pa je u prethodnim godinama atakovano na životnu sredinu, resursi su trošeni kao da sjutra ne postoji i sve to zajedno je rezultiralo potpunom ugroženošću ekološke države i održivog razvoja", rekao je poslanik Demokrata.

Uputio je kritike na račun rada prethodne Vlade.

"Oni su se trudili da društvo i građane o jadu zabave podjelama s jedne strane, a ,dok se oni o jadu zabavljaju s podjelama, da s druge strane sve naše resurse prodaju i opljačkaju. Tu su naravno imali brojne odluke i inicijative, ali se izdvajaju posebno dvije stvari: Zakon o slobodi vjeroispovjesti i Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata", kazao je Krapvić.

On je mandataru Krivokapiću uputio sljedeću poruku:

"Jasno je da ćete imati veoma težak posao da u izuzetno teškim okolnostima vodite Vladu i ostvarite boljitak za građane Crne Gore. Međutim, sa druge strane imaćete lak posao da ova Vlada bude bolja od svih dosadašnjih, a posebno od ove posljednje. Što se nas tiče, držimo riječ, podržaćemo ovu Vladu, naša je odluka da se glasa za ovu Vladu, da ona bude podržana na četiri godine, dakle pun mandat. I takođe, naše je odluka da Vam nakon tog glasanja pružimo svu neophodnu političku podršku u radu za boljitak građana. Na to računajte", poručio je Krapović.

Kao zamjerku u pogledu načina na koji će nova Vlada biti koncipirana, on je istakao to što u njoj neće biti predstavnika manjinskih naroda. Krapović za nedostatak smatra i nepostojanje Ministarstva turizma, kao i to što nema nijedne riječi o pomorstvu i decentralizaciji.

Što se tiče sastava ministara, poslanik Demokrata smatra da se radi o ljudima koji su kompetentni i moralno neupitni.


M.S.