11-02-2022

Kristina Bogićević: Šminka je velika ženska privilegija

Devetnaestogodišnja maturantkinja Kristina Bogićević, slobodno možemo reći najmlađa šminkerka u Budvi, ovaj zanat učila je još od malih nogu. Za čitaoce portala RTV Budva dala je savjete za dnevni ali i večernji makeup look!


Foto: Kristina Bogićević

Šminkanje kao kreativnost i igra

"Još od malena su me zanimale palete, četkice i karmini. Šminka je za mene predstavljala beskonačnu priliku za kreativnost i igru. Godinama je moja želja rasla i uz podrsku porodice odlučila sam da počnem da se bavim time. Završila sam kurs šminkanja u Podgorici, kod Sneže Grbe, koja mi je jako pomogla, i bila velika podrška. Jedna je od najprofesionalnijih ljudi koje sam upoznala, i drago mi je da sam uz njenu edukaciju uplovila u ovaj posao", kroz osmijeh započinje razgovor Kristina.

Savjeti za dnevni makeup look!

"Šminka nam pomaže da predstavimo sebe na uvijek nov način, naglasimo prirodnu ljepotu, a sakrijemo “nedostatke”. Na mojim društvenim mrežama često dijelim svoja mišljenja o proizvodima i idejama. Po mom mišljenju prirodan izgled je uvijek pravi izbor, suptilnije šminkanje je pogodno za svaku priliku, i samim tim je trenutno najaktuelnije. Međutim da bi se postigao “prirodan izgled” uslov je prethodno njegovana koža lica. Potrebna je dobra priprema odnosno korišćenje tzv. “primer-a” ili krema koje kožu hrane i pripremaju za nanošenje pudera. Potrebno je odabrati adekvatan primer za lice. Ukoliko imate suvu kožu treba izabrati onaj koji hidrira, za masnu kozu onaj koji matira lice, ili proširene pore onda “primer” koji ublažava pore na licu. Jako je važno koristiti “laganije pudere”, koji ce kožu činiti svježom, i ispod kojih će koža disati, nanositi manju kolicinu pudera, voditi se pravilom “manje je više”, kazala je ona.



Kristina nam otkriva male "mejkap" trikove.

"Nikako ne “utrljavati” već utapkavati. Kada su sjenke u pitanju, ukoliko želimo svjež i prirodan izgled, bolje je da budu što svjetlije tzv. “nude” nijanse. Ukoliko imate plave oči, svaka suprotna boja će njih učiniti jos plavljim, dok na braon očima možete kombinovati i plave i braon nijasne. Nanošenje maskare se takođe preporučuje. Treba je nanositi od korijena trepavica, uz blage pokrete lijevo desno, sve do vrha. Maskaru treba koristiti i sa spoljašnje strane trepavica, tako će one biti i gušće. Uz pomoć umjerenog nanosenja rumenila dovodimo izgled do savršenstva, lice izgleda mlađe i blistavije. Za obrve treba birati nijansu svjetliju od prirodnih. Obrve možemo popunjavati i crtati uz pomoć olovki, gelova, sjenki, tuševa itd. Za prirodan izgled moj odabir bi bile sjenke koje će dopuniti nedostake, a to će ipak izgledati prirodno. Za usne bih uvijek preporucila tople nijanse, boje kože, ili sjajeve za usne, međutim crveni karmin je boja koja nikad neće “ostariti”, koja ostavlja jak utisak, i koja može biti perfektna nijansa za večernju priliku", istakla je.



Kako kaže, šminkala je na mnogobrojnim svadbama, revijama ali i nastupima gdje se oslobodila straha, dobila samopuzdanje i pridobila povjerenje mušterija. Nažalost dosta manifestacija je zbog Covid-a bilo otkazano, ali se raduje i nada svim novim projektima.



Karijeru gradi uz pomoć podrške porodice i prijatelja

"Studio u Budvi sam otvorila prije godinu dana, i prvo sa čim sam počela je bila šminka, gdje sam u ponudi izdvojila i kurs “Našminkaj se sama”, međutim pronašla sam se i u srodnim poslovima. Jedno od njih je odrađivanje noktiju. Voljela bih da godinama stičem iskustvo, usavršavam se i širim svoj posao. Sve u vezi njege ljepote mi se dopada, i samim tim bih voljela da napravim salon koji bi pružao širok asortiman usluga. Trenutno uživam u svom poslu, upoznajem predivne ljude, i gradim karijeru uz pomoć i podršku porodice i prijatelja", zaključila je Kristina u razgovoru za portal RTV Budva.

Link Kristininog Instagram profila

Večernji makeup look!



D.Č.