26-08-2021

Kristina Marović: Crnogorke zahvaljujući modi i manirima svuda opažene

Za Budvanku, Kristinu Marović, koja stoji iza brenda KM designs, moda je umjetnost, a snovi koje još kao djevojčica imala o tome da jednom postane modni kreator pretvorili su se u stvarnost. Ovo je priča o modi, trendovima i uspjehu.

Kristina Marović: Crnogorke zahvaljujući modi i manirima svuda opažene | Radio Televizija Budva

Foto: Kristina Marović, privatna arhiva

"Kao neko ko gaji istinsku strast prema umJetnosti, morala sam da nadĐem svoj naČin izraŽavanja. Kao Što slikar koristi liniju, boju,oblik, a pjesnik stihove,tako ja koristim odjeću kao svoj umetnički izraz. Htjeli da priznamo ili ne, svijet je stao i više od godinu dana sva dešavanja su bila virtuelna, od revija, koncerata, a umjetnost je nešto sto moramo dodirnuti i doživjeti da bi zbilja uživali u njoj", kazala je Marović za portal RTV Budva.

Moda i dizajn dio djetinjih snova

"Još kao djevojčica maštala sam da jednog dana sama sebi kreiram odjeću budući da sam uvijek sama birala šta želim obući, što je mamu prilicčo znalo razljutiti", kazala je sa osmijehom.


Foto: Kristina Marović, privatna arhiva

Najteže je ipak, kako ističe, bilo napraviti prvi korak-odlučiti se upisati akademiju.

"Kada sve ovo posmatrate sa strane sve to izgleda kao mnogo skup hobi i uvijek je prisutna sumnja da li ćete uspjeti, da li će se isplatiti, ikad. Da li vrijedi, tu već nikad nijesam sumnjala. Imala sam veliku sreću i podršku roditelja i sestre u svemu, a oni su nesebično imali strpljenja za sve moje, tada neostvarene, želje. Već nakon prvog konkursa koji je bio organizovan na nivou škole, putevi su počeli da se otvaraju, sami od sebe, a na moje ogromno zadovoljstv", navodi naša sagovornica.

Moda odolijeva svjetskim problemima

"Moda je imuna na vanredna stanja, čak je period nakon Drugog svjetskog rata to pokazao i dokazao, te se moda posljeratnih godina non stop ponavlja i vraća. Lično, smatram da novi virus modu nije dotakao u nijednom segmentu osim finansijskom i vremenskom, jer žene uvijek žele samo jedno- da nađu povod da se dotjeraju, i imaju problem što nemaju sta da obuku, a ni gdje sa garderobom u plakarima. Meni lično, korona je promijenila život, previše gubitaka, stresa, nervoze, ali ne dam da to ostavi posljedice za sve lijepo što dolazi", priča Kristina.


Foto: Kristina Marović, privatna arhiva

Učestvovanja na brojnim revijama širom svijeta

"Prva revija na kojoj sam učestovala bila je u Milanu. Zapravo,to je bio konkurs koji je organizovan na nivou cijele škole ADL (Italija, Srbija, Španija i Kina) gde je moj model bio izabran i prikazan. Par mjeseci kasnije taj isti model prikazan je i u Rimu na reviji povodom otvaranja škole na Španskom trgu. Nakon toga uslijedile su revije u Beogradu, Rimu, Parizu, Madridu i u Podgorici", ističe ona.

Na Siciliji se od 28. do 30. avgusta održava modni festival, Taormina international fashion show, mjesto revija je Castello San Marco, poznatije po tome što je u tom zdanju sniman film Kum, a Marović će se sa svojim kreacijama pojaviti na tom modnom događaju.


Foto: Kristina Marović, privatna arhiva

"S obzirom da više od godinu dana ne može da se putuje i učestvuje na ovakvim događajima, jako se radujem istom", kazala je.

U planu otvaranje ateljea u Beogradu

"Što se tiče budućnosti, iskreno, više ništa ne planiram. Prioritet mi je da otvorim vrata ateljea, koji je već trebao da bude otvoren nakon revije u Podgorici ali moja ljubav prema moru me zadržala ovog ljeta u Crnoj Gori", dodaje Kristina.

Novi trendovi čekaju jesen

"Nova sezona donosi nam slojevito oblačenje, s toga imamo veliki izbor odjevnih predmeta. Od crop topova, suknji i haljina midi dužine, blejzera… Najbitnije za žene jeste da pronađu neki svoj stil i da ga neguju", kaže Marović za naš portal.


Foto: Kristina Marović, privatna arhiva

Crnogorke svuda opažene

"Uz dužno poštovanje svim drugim ženama, naše žene ne mogu da prođu neopaženo gdje god se pojave. Crnogorke imaju specifičan stil, koji u kombinaciji sa njihovim manirima i stavom privlači pažnju", zaključila je naša sagovornica.

D.P.