24-02-2023

Krompir koji pozeleni može biti otrovan

Krompir je namirnica koja se vrlo često nalazi na stolovima u našim domaćinstvima. Međutim, da li ste znali da krompir može biti otrovan, ako ga jedete kada pozeleni?

Krompir koji pozeleni može biti otrovan | Radio Televizija Budva

(Foto: pixabay)

Krompir koji poprimi zelenu boju ili počne klijati zbog predugog skladištenja ili zato što nije čuvan u prikladnim uslovima može biti opasan za zdravlje.

Sadrži otrovni alkaloidni spoj koji služi kao prirodni pesticid, a riječ je o solaninu. On je prisutan u povećanoj koncentraciji u zelenom, oštećenom ili proklijalom krompiru.

Solanin ne samo da mijenja okus krumpira nego je i opasan za zdravlje. U slučaju previše konzumiranja solanina mogu se javiti tegobe kao što su mučnina, bolovi u želucu, povraćanje i dijareja.

Važno je napomenuti da se toksin prirodno nalazi u svim krompirima, ali kada njegov nivo pređe 0,1 posto u krompiru, tada mogu nastati ozbiljni problemi.

U svijetu postoji više od 4.000 vrsta autohtonog krompira. Osim ruset krompira, možda uživate i u kuvanju s raznim sortama, poput batata, plavog krompira, japanskog ljubičastog batata ili čak crvenog krompira.