07-06-2023

Kroz dva programa biće angažovano 576 nezaposlenih

Kroz dva programa aktivne politike zapošljavanja, koje sprovodi Zavod za zapošljavanje (ZZZ), biće angažovano 576 nezaposlenih sa evidencije.

Kroz dva programa biće angažovano 576 nezaposlenih | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

Upravni odbor Zavoda donio je odluke o izboru korisnika sredstava za realizaciju programa Direktno otvaranje radnih mjesta – javni rad i Podsticaji za zapošljavanje.

Za realizaciju programa Direktno otvaranje radnih mjesta – javni rad, kojeg će Zavod finansirati u iznosu od 899,82 hiljade EUR za 538 nezaposlenih, izabrano je 167 korisnika sredstava.

"Od ovog broja korisnika, njih 70 će realizovati programe socijalnih sadržaja, u koje će biti uloženo 449,91 hiljada EUR. U programima će biti radno angažovane 264 nezaposlene osobe", saopštili su iz Zavoda.

Za realizaciju programa humanitarnih, edukativnih, ekoloških, komunalnih, infrastrukturnih sadržaja, zatim očuvanja kulturnih i istorijskih spomenika i drugih sadržaja u oblastima od javnog interesa, odabrano je 97 izvođača programa.

U ove programe će biti uloženo 449,91 hiljada EUR, a radni angažman će biti obezbijeđen za 274 nezaposlene osobe.

"Zapošljavanjem na privremenim, netržišnim poslovima od javnog interesa, u trajanju do tri mjeseca, učesnici programa treba da steknu znanja i održe i unaprijede radne vještine, kako bi se povećala njihova zaposlenost na otvorenom tržištu rada i ublažio rizik od socijalne isključenosti, što u potpunosti odgovara očekivanom rezultatu realizacije programa Direktno otvaranje radnih mjesta – javni rad", objasnili su iz Zavoda.

Za realizaciju drugog programa, pod nazivom Podsticaji za zapošljavanje, izabrano je devet korisnika sredstava.

Zavod će finansirati ove programe u iznosu od 43,17 hiljada EUR za radno angažovanje 38 nezaposlenih u periodu od četiri mjeseca.

"Zavod i korisnici sredstava, odnosno izvođači programa, ugovorom će regulisati međusobna prava, obaveze i odgovornosti, uz uvažavanje ograničenja propisanih odredbama Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja", zaključuje se u saopštenju.