30-06-2023

Kroz razmjenu znanja suzbiti požare na otvorenom

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u saradnji sa Regionalnim Centrom za praćenje šumskih požara, organizovalo je drugu radionicu nacionalne mreže za upravljanju požarima na otvorenom na prostoru Crne Gore.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Kako je saopšteno iz resora, cilj ovog programa je podsticanje regionalne saradnje, stvaranje zajedničkih postavki politika, razvoj strateških smjernica za upravljanje požarima na otvorenim prostorima u zemljama Zapadnog Balkana.

Direktor Direktorata za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju Dragan Otašević istakao je da ovaj izvještaj predstavlja značajan korak ka boljem razumijevanju, planiranju, te efikasnom odgovoru na izazove koje sa sobom nose požari na otvorenom.

On je naglasio da je participiranje svih zainteresovanih strana ključno u procesu pripreme istog.

“Samo kroz zajedničke napore, dijalog i razmjenu znanja i iskustava možemo postići cjelovite i održive strategije za upravljanje požarima na otvorenom. Rad nacionalne mreže upravljanje požarima na otvorenom na nivou republike Crne Gore predstavlja dugoročni proces gdje svaka zainteresovana strana ima mogućnost direktnog doprinosa u izradu ovog Izvještaja kao i da učestvuje u kreiranju strateških smjernica za upravljanje požarima na otvorenom", zaključio je on.