20-09-2023

Krsmanović: Bez radne snage u kuvarstvu i domaće hrane ne možemo naprijed u turizmu

Upitno je da li će Crna Gora ikada u potpunosti prevazići problem sa nedostatkom kadra kada je riječ o kuvarstvu. Taj problem u našoj zemlji datira još od kritičnih devedesetih godina, iako se sada situacija popravlja i interesovanje za kuvarstvo raste, bez radne snage i domaće hrane ne možemo naprijed u turizmu, smatra sekretar Udruženja šefova kuhinja Crne Gore, Bogdan Krsmanović.


Krsmanović, Printscreen: Youtube/RTV Budva

On je za Polis ocijenio da je neophodno ulaganje u obrazovanje mladih ljudi i njihovu edukaciju i unapređivanje znanja, za šta je pomoć institucija sistema od vitalnog značaja.

Interesovanje mladih za kulinarstvo iz godine u godinu raste, ističe Krsmanović. Jedan od razloga je, kako kaže, to što su kuvari konačno dobili zaslužen status, što se njihov rad vrednuje i, naravno, dobro plaća.

Krsmanović ističe da je na nivou Crne Gore broj djece koja se odlučuju za smjer kuvarstvo u konstantnom porastu.

"U komunikaciji sa kolegama iz Podgorice, Žabljaka, Bijelog Polja vidim da je broj upisanih sve veći i veći. Kuvari su jednostavno doživjeli da njihov rad bude plaćen, da budu cijenjeni, da nemaju potrebe da idu van svoje države, da mogu i ovdje da zarade odličan novac od koga mogu da žive i da se školuju. Školovanje je najbitniji momenat, jer je važno da kuvari budu obrazovani", kazao je on.

Važnost edukacije mladih, u planu odlazak na četiri takmičenja

Krsmanović smatra da edukaciji i animaciji mladih da se bave ovim poslom treba posvetiti veću pažnju. Planiran je odlazak na četiri međunarodna takmičenja, međutim, sagovornik Polisa ističe da to zavisi od finansijske konstrukcije, te da je podrška institucija sistema od krucijalnog značaja.

"Imamo četiri takmičenja na koja planiramo da idemo, zavisno od finansijske konstrukcije koju treba da zatvorimo. Eto, i to je jedan nonsens koji mi vučemo dugo, da nemamo generalnog sponzora, da se država jednostavno ne okreće da sponzoriše ono što je najbolje. Mislim da ćemo sva ta takmičenja posjetiti, ali činjenica je da ako ne idete na takmičenja onda "cupkate u mjestu" i to nije dobro. Morate stalno da se edukujete, a to je besplatna edukacija gdje vi u suštini vidite koliko vrijedite, koliko možete, u kom smjeru ide svjetska gastronomija, koji su to trendovi koji su sada aktuelni i to je nešto što se primjenjuje za sljedeću sezonu", istakao je.

Na čuvenom sajtu o gastronomiji "Taste Atlas" crnogorska kuhinja je predstavljena u najboljem svjetlu, a o našoj zemlji ovaj prestižni portal navodi da je Crna Gora zadivljujuća destinacija koja očarava posjetioce svojim srdačnim ljudima, prirodnim ljepotama, tradicijom i primamljivom kuhinjom.