08-06-2020

Kuč: Silom i pravnim nasiljem odbornička manjina želi da zadrži vlast u Budvi

Danas se u prostorijama Opštinskog odbora DPS Budva, odbornica Snežana Kuč obratila novinarima povodom sjednice koju je većina od 17 odbornika zakazala za četvrtak i na čijem dnevnom redu će biti razrješenja Carevića i Radovića. Prema njenim riječima, lokalna vlast golom silom i pravnim nasiljem želi da zadrži vlast i prijeti kako će odbraniti Budvu, a u stvari, kako je navela, poručuju "odbranićemo naše fotelje".Kuč je navela da je odbornicima po sili zakona moralo biti omogućeno da glasaju na sjednicama na kojima su se razmatrale inicijative o razrješenjima predsjednika Opštine i predsjednika Skupštine, te su stoga, shodno članu 40 stav 4 Zakona o lokalnoj samoupravi i člana 52 Poslovnika o radu Skupštine opštine, sjednicu sazvali podnosioci inicijative ne bi li omogućili odborničkoj većini da se konačno izjasni po podnesenim prijedlozima.

"Zakonodavac nije slučajno propisao rokove, zato su rokovi sastavni dio svih zakona u Crnoj Gori. Obaveza lokalnog parlamenta je bila da donese odluku u roku od 30 dana od dana podnošenja inicijativa uz poštovanje pravilnika i poslovnika. Prema tome, kao što rasprava mora da se obavi, i odluka mora da se donese u zakonom predviđenom roku. Zašto bi postojali rokovi, ako se oni ne poštuju. Ovdje je problem što smo na sceni imali lošu namjeru političke manjine", naglasila je Kuč.

Odbornica DPS se osvrnula i na nedavne događaje u budvanskom Parlamentu, naglasivši da nakon verbalnog i pravnog nasilja koje su 17 odbornika doživjeli na prethodnoj sjednici Skupštine opštine, građani Budve treba da znaju da će odbornička većina, na zakonit način, poštujući Poslovnik, Statut opštine i sve druge propise Crne Gore, istrajati u svojoj namjeri da ispoštuju Ustav Crne Gore.

"Odbornicima ne može i ne smije, biti uskraćeno pravo da glasaju i odlučuju. Ko se lati tog zanata, otvoreno krši Ustav, i mora biti spreman da ponese odgovornost za takvo činjenje", dodala je Kuč.

Odbornica DPS-a se osvrnula i na današnje reagovanje, Dragana Krapovića, odbornika DCG u budvanskom Parlamentu.

"Ako je jedan broj odbornika napustio listu na kojoj je izabran, to može biti stvar politike, ali ne i stvar skupštinske procedure. Krapović bi to morao da zna, posebno zbog činjenice da su njegove kolege Kaluđerović i Gošović nakon napuštanja SNP-a, zadržali poslaničke mandate i pravo da odlučuju u Parlamentu. I koliko god se Krapović trudio da nas, zamjenjujući teze, ubijedi kako je 16 odbornika više od 17, i da manjina treba da vlada nad većinom, mora biti svjestan da ga svaki otpor zakonu koji najavljuje, izlaže krivičnoj odgovornosti", rekla je Kuč.Ona je istakla da odlazeća lokalna vlast u Budvi, nema podršku većine odbornika u Skupštini, i zbog toga je ovaj grad u blokadi.

"Golom silom i pravnim nasiljem žele da zadrže vlast i prijete kako će odbraniti Budvu, a u stvari nam poručuju, odbranićemo naše fotelje", zaključila je Snežana Kuč.